Online Emlak Pazarını Sekiz Yeni Trend Şekillendirecek

Online Emlak Pazarını Sekiz Yeni Trend Şekillendirecek

4-6 Ekim 2017 tarihlerinde Lizbon’da düzenlenen Uluslararası Property Portal Watch Konferansı’na katılan Emlakjet Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, zirvede konuşulan ve dünya online emlak pazarına yön verecek sekiz yeni trendi açıkladı. Sanal gerçeklik, ye

A+A-

Emlak sitelerine yönelik haber, danışmanlık ve konferans organizasyonlarıyla sektörün buluşma noktalarından biri olan Property Portal Watch, 4-6 Ekim 2017 tarihleri arasında Portekiz’in başkenti Lizbon’da düzenlendi. Yeni trendlerle sektörün gelecek vizyonunun ortaya konulduğu uluslararası konferansta emlak seri ilan ve emlak pazarlama alanında “sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik, sosyal medya, yeni pazar fırsatları, büyük veri, yatırım sermayesi çekme” gibi konular masaya yatırıldı.

Yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet’in Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, Türkiye’yi temsilen katıldığı zirvede en çok “veriyi farklı kullanma ve yeni iş modellerinin” ön plana çıktığını belirterek, “Gelişmiş pazarlarda emlak portallarının ciroları, geçen yıldan bu yana yüzde 7 ile yüzde 19 arasında artış gösterdi. 2015’ten 2016’ya geçerken bu oran yüzde 30-40 seviyelerindeydi. Bu da büyümenin belli bir doygunluğa erişen pazarlarda zorlaştığını ve yeni iş modelleri bulunması gerekliliğini ortaya koyuyor” diye konuştu.

‘Başarı, müşteri ihtiyacıyla ürün farklılaştırmada’

Zirvede yaptığı konuşmada Emlakjet’in kısa sürede pazardaki oyuncular arasında kaydettiği hızlı büyümeyi de anlatan Kunter, “2006 yılında bir start-up olarak hayatına başlayan Emlakjet, 2014 yılında Türkiye’nin en büyük internet yatırım şirketi iLab Holding tarafından satın alınarak kısa bir sürede emlak seri ilan sektöründeki en önemli üç oyuncudan biri haline geldi. Bu başarının arkasında konusunda uzman, yetenekli ve genç ekibinin yanı sıra veriyi iyi kullanarak müşteri ihtiyaçlarını anlaması, bu ihtiyaçlara hızlı cevap verecek süreçleri tasarlaması ve teknolojiye yatırımı var” dedi.

Bu noktada üründe farklılaşmanın önemine değinen Kunter, “Türkiye’de bugün emlak arayan, ihtiyacı henüz karşılanmamış ve kafası karışmış bir kitle var. Ev arama süreci ise karmaşık ve uzun. Tüm odağımız, bu süreci en hızlı, kolay ve zevkli hale getirmekte. Şu an emlak arayan kişiler sadece Emlakjet’in gelişmiş arama deneyimi ile tek adımda hayalindeki eve ulaşabiliyor. Müşteri ihtiyacı ile geliştirilmiş inovatif ürünleriyle kolay bir arama deneyimi yaşıyor” diye konuştu.

Kunter, Property Portal Watch’ta gündeme gelen ve dünyada online emlak pazarında trend olacak sekiz yeni konuyu ise şöyle sıraladı:

  • Emlak danışmanları için JETHAT benzeri CRM destekli ürünler hızla yayılıyor
  • Property Watch’ta Emlakjet’in dijital bir CRM altyapısıyla birlikte sunduğu JETHAT benzeri ürünlerin dünya çapında geliştirilmeye başlandığı göze çarptı. Halihazırda “dijital sekreter” hizmeti sunan sektördeki ilk ve tek ürün olan JETHAT, emlak danışmanlarının müşteri kaçırmasını önlüyor. JETHAT’tan yararlanan emlak ofisleri danışmanlarına verilen bir sanal numara üzerinden gelen çağrıları kendi panellerinde görerek arayan müşteri numarasını listeleyebiliyor. Böylece bir yandan cevapsız çağrılar kolaylıkla takip edilerek müşterilere hızla geri dönüş yapılması ve satış fırsatlarının kaçırılmaması sağlanırken diğer yandan danışmanların performansı yakından izlenebiliyor.
  • Veri ve katma değerli yeni iş modelleri, geleceğe damga vuracak
  • Dünyada emlak seri ilan sektöründe faaliyet gösteren portallar, yeni ürün ve iş modellerini sistemlerine ekliyor. Konferansın en önemli konularından biri de verinin etkili şekilde kullanılmasıydı. Dünyada artık firmalar ellerindeki datayı çok değişik şekillerde kullanıyor ve çok farklı iş modellerini uyguluyor. Örneğin, Avustralya’da bugün ilan yayınlama gibi pazarlama masraflarının emlak sahipleri tarafından karşılanması oldukça ilgi çekici. Rightmove, Zillow ve Rea Group gibi firmalar ise taşınmadan, sigortaya, krediden, tadilata kadar pek çok farklı alanda katma değerli servisler sunarak gelirlerini artırmaya çalışıyor.
  •  
  • Canlı chat de var, ilanların 360 derece incelenmesi de
  • Dünya, emlak arama deneyimini bir bütün halinde sunarak rakiplerin arasında farklılaşmayı getirecek yeni ürünlere doğru kayıyor. Bu kapsamda emlak portalı üzerinden canlı chat ile destek vermeden ilanların 360 derece görüntülerinin incelenmesine kadar birçok farklı ürün şu an en son gelişen alanlar arasında
  • Kiralıklara ağırlık veren start-up’lar da kuruluyor
  • Emlak portalları alanında kurulan start-up’ların kendi içinde uzmanlık alanları yaratması, dünyada önemli ve çok yeni bir trend. Property Watch’ta Hollanda, İspanya, Polonya gibi Avrupa ülkelerinde kiralıklara ağırlık veren start-up’ların çıkmaya başladığı gözlemlendi. Özellikle Polonya’da yer alıp Singapur’daki konutları kiralama hizmeti sağlayan firmanın hikayesi, global düzeydeki farklı fırsatları ortaya koyuyor.
  •  
  • Listelemede ana odak ilan kalitesini artırmak
  • Klasik listeleme işinde ana odak ilan kalitesini artırmaya yönelmiş durumda. Burada üç boyutlu fotoğraflar, bebekevi fotoğrafları sunan firmalar, video ve sanal gerçeklik (VR) çözümleri inovasyon standlarında en ilgi çekenler arasında yer alıyor
  • Big Data’dan sonra yeni akım: Data’nın parasallaştırılması
  • Sosyal medya paylaşımları, fotoğraf arşivlerimiz, sürekli kayıt aldığımız 'log' dosyaları gibi farklı kaynaklardan elde ettiğimiz tüm bu verilerin anlamlı ve işlenebilir hale dönüştürülmüş biçimi olan Big Data yani Büyük Veri kavramının yanı sıra datanın parasallaştırılması yine ön plana çıkan konular arasında. Dünyada milyonlarca trafik toplayan emlak siteleri, bu verileri özellikle proje firmalarına satıp gelir elde etmenin yollarını arıyor.
  • Trafik yaratmada Facebook daha çok kullanılacak
  • İletişim ve trafik yaratma konusunda Facebook gibi sosyal medya kanallarından daha fazla yararlanılması gerektiği de önümüzdeki dönemde ön plana çıkan konulardan biri olacak.
  • Güney Amerika ve Güney Asya’da yeni projelere yatırım var
  • Güney Asya ve Güney Amerika’da Türkiye’ye çok yakın bir emlak ekosistemi bulunuyor. Yeni projelerin büyük önem taşıdığı bu pazarlarda firmalar bu alana ciddi yatırım yapıyor. Türkiye’deki proje firmalarının üretimine yakın modeller genel olarak büyük ilgi görüyor

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.