Önce İnşaat Sonra Plan!

Önce İnşaat Sonra Plan!

Büyükşehir Belediye Meclisi Balgat’taki Adliye Ek Binası’yla ilgili çarpıcı bir karar aldı.Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Üyesi BBP’li Meclis Üyesi İbrahim Uyar kararı anlattı, önemli iddialarda bulundu..

A+A-

Oya Armutçu, Şehir Hukuku köşesinde geçtiğimiz günlerde Balgat’taki Ankara  Adliyesi’yle ilgili Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran’ın açıklamalarına yer vermişti. 

Canduran, “Altında bir sucuk restoranı var. Üstelik o binaya aylık 370 bin lira kira ödüyorlar” demişti.

Canduran, geçmişte de binanın 13. katının kaçak olduğunu iddia etmişti.

Tam da bu gelişmelerin üzerine Büyükşehir Belediye Meclisi Balgat’taki Adliye Ek Binası’yla ilgili çarpıcı bir karar aldı.

Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Üyesi BBP’li Meclis Üyesi İbrahim Uyar kararı anlattı, önemli iddialarda bulundu:

BİLİRKİŞİ RAPORU OLUMSUZ

“9 bin 5 metrekare inşaat alanına sahip olan bu parsel 2015 yılına Adliye Ek Binası olarak kiralandı ama 16 bin 40 metrekare olarak yapıldı.

O dönem kamu yararı gözetilerek Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 1/5000’lik planın ardından Çankaya Belediyesi 1/1000’lik planı yapmadı.

Bu plana Ankara 15. İdare Mahkemesi’nde açılan davada bilirkişi raporu da olumsuz çıktı. 

YASALLAŞTIRMA GİRİŞİMİ

İmar durumu 9 bin 5 metrekareye izin vermesine, 1/1000’lik planı yapılmamış olmasına rağmen 16 bin 40 metrekare inşaat alanlı bu bina yapıldı. 

İnşaat bittikten sonra kasım ayında Büyükşehir Belediye Meclisi’ne 1/1000’lik planının yapılması için başvuruda bulundu. Bu sayede yasal olmayan bu inşaat yasallaştırılmaya çalışıldı.

OY BİRLİĞİYLE İADE EDİLDİ

İnşaatın henüz plan olmadan yapılması ayrı bir olay, Ankara Adliyesi’ne kiraya verilmesi ayrı bir olay. Zaten bilirkişi raporu da bu durumun yanlışlığını belgeliyor. Hiç kimse yasanın üzerinde değildir. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi başta AK Parti grubu olmak üzere CHP ve MHP’li meclis üyeleri usulsüz uygulamaya dur demiş, bu planı İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’na iade etmiştir.”

TEK GÜZEL GELİŞME BAŞBAKAN'IN TALİMATI

Bir türlü ilerleme kaydedilemeyen havaalanı yolundaki fuar alanıyla ilgili son yazımda şu soruyu sormuştum:

“Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek projenin paydaşları için ‘Yan çizdiler, kaçtılar’ demişti. Projenin paydaşları olan TOBB, Ankara Sanayi Odası, Ankara Ticaret Odası ve Ankara Ticaret Borsası bir açıklama yapmalı. Fuar alanı konusunda gerçekten ‘yan çizme’ var mı yoksa başka nedenleri mi var?”

Kurumlardan dolaylı sözler işitsem de ilk ağızdan bir açıklama yapmadıkları için sizlere duyuramadım.

***

Fuar alanı meselesi Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın ATO Başkanı Gürsel Baran’ı ziyaretinde gündeme geldi. Başbakan Binali Yıldırım’ın ‘engelleri kaldırıp hayata geçirelim’ dediğini aktardı ve projeyi biraz daha küçülterek hayata geçirmek istediklerini söyledi. 

İlginç olan Akyurt Belediye Başkanı Gültekin Ayantaş’ın Baran’ı ziyaretinde projenin hayata geçirilmesinin önünde hiçbir engel olmadığını açıklamasıydı.

İnşaatın devam etmemesi için ortada bir engel var mı yok mu anlayabilmiş değilim....

Fuar alanıyla ilgili güzel olan tek şey Başbakan Yıldırım’ın ‘bitirin’ talimatı.

BU ÇIKIŞ OLAY YARATTI: BU MECLİS ÜYELERİ NE İŞ YAPAR?

2014 yerel seçimlerinde AK Parti’nin Etimesgut Belediye Başkan Adayı Rıza Gezer, AK Parti Etimesgut ilçe binası toplantı salonunda yapılan Daraltılmış İlçe Danışma Meclis toplantısında teşkilata ve AK Parti’li Belediye Meclis üyelerine sert eleştirilerde bulunmuş. Teşkilat üyelerinin ziyaretler dışında faaliyet yapmadıklarını söyleyen Gezer, “Bu meclis üyeleri ne iş yapar. Neden korkarsınız. Ruhsat alamamaktan mı? Belediye faaliyetlerini eleştirmiyorsunuz” sözleriyle meclis üyelerine de yüklendiği iddia ediliyor.

İl Başkan Yardımcısı Hakan Han Özcan’ın, Gezer’e “Teşkilat çalışmalarını sizden öğrenecek değiliz” yanıtını verdiği öne sürülürken Gezer’in salonu terk ettiği konuşulanlar arasında. 

Bu tartışma bazı internet sitelerine sızınca, AK Parti İl Başkanlığı’nın benzer toplantılarında kayıt alınmaması, iç tartışmalarla ilgili sosyal medya paylaşımı yapanlara yönelik de işlem uygulanması kararı aldığı ifade ediliyor.

 

Hürriyet

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.