Kentsel Dönüşümde Riskli Alan Karmaşası

Kentsel Dönüşümde Riskli Alan Karmaşası

Kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracak yeni yönetmelik 27 Ekim’de yayımlandı. Ülke genelinde dönüşüm sürecinde tıkanan noktaların çözümü için önemli bir adım atıldı. Öte yandan yeni yönetmelik ‘riskli alan ilanı’ ile ilgili endişe yarattı.

A+A-

Ülke genelinde dönüşüm sürecinde tıkanan noktaların çözümü için önemli bir adım atıldı. Öte yandan yeni yönetmelik ‘riskli alan ilanı’ ile ilgili endişe yarattı. Bundan böyle planlama ve alt yapı hizmetleri yetersiz, imar mevzuatına aykırı ya da alt ve üst yapıda hasar meydana gelmiş bölgelerde bu kriterlerden biri veya birkaçının yüzde 65’i oranında bir bozulma meydana gelmiş ise artık bu bölgeler riskli alan olarak ilan edilebilecek. Bu karar ile amaçlanan ise Danıştay iptallerinin önüne geçilmesi. 

Yeni yönetmelikle tüm Türkiye’nin riskli alan kapsamına girdiğine dikkat çeken Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz yeni yönetmeliğin riskleri için şunları söyledi: “Daha önce bir alanın riskli ilan edilmesi için bilimsel ve teknik verilerle afet geçmişi olması gerekirdi. Şimdi bu şart yok. Bir de metrekare sınırı olmaksızın her bölge riskli ilan edilecek. Yönetmelik öncesi yaklaşık 120 bölge riskli ilan edildi, 70 kadarı Danıştay kararıyla iptal edildi. Çünkü yapılan incelemelerde bir bölgelerde bir afet riski görülmedi. Şimdi tek bir kişi talepte bulunacak tüm alan riskli ilan edilebilecek. Genelde vatandaş bu maliyeti karşılamak istemez ve bu başvurunun arkasında bir müteahhit firma olur. Başvuru yapılıp, nereye göre olduğu belli olmayan yüzde 65 oran bulunursa artık o bölge tümüyle riskli görülecek. Siz o bölgede evi sağlam olan bir vatandaş olarak ya da dönüşümü isteyemeyen bir vatandaş olarak evinizi boşaltmak zorundasınız. 3’te 2 oranında anlaşma olduysa eviniz yıkılacak.”

YENİ SİSTEM NASIL?

Dönüşümde süreci tıkayan nedenlerin başında çoğunluk sağlandıktan sonra sona kalan hak sahiplerinin anlaşmaması geliyor. Bu durum, binanın yıkılıp dönüşümün başlamasını engelliyordu. Yönetmelik değişikliğiyle, artık riskli alan ve yapıda 3’te 2 çoğunluk bina yıkılmadan karar alabilecek, anlaşmayanların payları da bina yıkılmadan satılabilecek. Böylece 2/3 ile karar alınması ve toplantı sonrasında karara katılmayanlara 15 günlük uyarı ihtarnamesinin gönderilmesi yeterli olacak. Tahliye süreleri sonunda yıktırılmayan binalar ile ilgili artık maliklerin anlaşmalarının beklenmesi inisiyatifi tamamen kaldırıldı. 2 aylık denetimler yapılacak ve yıktırılmayan binalar kolluk kuvveti desteği ile mülki amirlikçe yıktırılacak. Çoğunluğa rağmen binanın yıkılmaması nedeniyle bazı hak sahipleri, mülklerini terk etmeyip doğalgaz, elektrik, su kullanmaya devam ediyordu. Yeni yasayla hizmetler durdurulacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.