İzmir'in Milyarlık Yatırımcıları

İzmir'in Milyarlık Yatırımcıları

Şehir Hastanesi, Dünya Ticaret Merkezi, petrokimya, enerji, dağıtım, lojistik, kömür madeni, konut projeleri İzmir’i güçlendiriyor

A+A-

İzmir'de devam eden yatırımları 1 milyar liranın üzerinde olan işadamı sayısı giderek artıyor. Türkerler Holding Başkanı Kazım Türker, FİBA Holding Başkanı Hüsnü Özyeğin, Polat Madencilik'in sahibi Muzaffer Polat, FOLKART Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, İzmir'e toplam 12.3 milyar liralık yatırım yapıyor. Vagif Aliyev yönetimindeki Azerbaycan devlet petrol kuruluşu SOCAR Türkiye'nin Petkim yarımadasına yapacağı 31 milyar liralık yatırım da hızla ilerliyor. Bu 5 işadamının İzmir'e yapmakta olduğu toplam yatırım 43.3 milyar lirayı geçiyor.

TÜRKERLER'DEN 4 PROJE

İzmir'de doğalgaz dağıtımını üstlenen İzmir Doğalgaz'ın ana ortaklarından Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, İzmir'de 4 projeye toplam 4.1 milyar liranın üzerinde yatırım yapıyor. Türker, Gama Holding ve Genaral Electric'le birlikte Bayraklı'ya kuracağı şehir hastanesi için yapacağı 2.7 milyar liralık yatırıma başladı. İzmir'in en yüksek binasına sahip olacak olan Halkapınar'daki Mahall Bomonti projesinin de inşaatına başlayan Kazım Türker, bu proje için de toplam 1.1 milyar lira yatırım yapacak. Türker, Tire ve Kiraz'da 310 milyon lira civarında bir yatırımla kurduğu rüzgar enerji santrallarını da bu yıl içinde hizmete alacak.

KÖMÜR MADENİ VE TERMİK SANTRAL

FİBA Holding Başkanı Hüsnü Özyeğin ve Polat Madencilik'in sahibi Muzaffer Polat, Kınık'ın Elmadere köyü mevkiinde Türkiye'nin en büyük kömür madeni yatırımlarından birini yapıyor. Kömür madeni için 770 milyon lira yatırım yapan iki işadamı, ayrıca bölgeye kuracakları 7 milyar 403 milyon 500 bin kilowatt elektrik üretim kapasiteli kömür termik santralı projesi için de 2.4 milyar lira yatırım gerçekleştirecek. Santral için ÇED onay süreci devam ediyor.Öte yandan, FİBA Banka'nın da sahibi olan Hüsnü Özyeğin'in çeşitli marka ve şirketleriyle İzmir'de birçok alanda yatırımları bulunuyor.

FOLKART DEV ÇUKURA HAYAT VERECEK

İzmir'in inşaat sektöründeki dev ismi Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, bugüne kadar İzmir'de çeşitli projelere 2 milyar lira yatırım yaptı. Halen Folkart Time, Folkart Life Bornova ile Çeşme'deki Folkart Blu ve Folkart Hills projelerinin inşaatlarını sürdüren Folkart Yapı, şu an proje aşamasındakilerle birlikte İzmir'e önümüzdeki süreçte 3 milyar lira daha yatırım yapacak. Mesut Sancak, Basmane'deki Dünya Ticaret Merkezi inşaat alanını TMSF'den devraldıktan sonra burada hayata geçireceği proje için çalışmalarını hızlandırdı. Sancak, sadece bu proje için 900 milyon lira civarında yatırım yapmayı planlıyor

PETROKİMYA ENERJİ VE LOJİSTİK

2008 yılında Aliağa'daki Türkiye'nin petrokimya devi Petkim'i satın alan Azerbaycan devlet petrol kuruluşu SOCAR Türkiye, Petkim yarımadasındaki yatırımlarını hızla sürdürüyor. Vagif Aliyev'in Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürüttüğü SOCAR Türkiye, Petkim Yarımadası'nda planladığı rafineri, petrokimya, enerji, dağıtım ve lojistik yatırımlarının toplamı 31 milyar lirayı buluyor. Halen yapımı süren ve 2018'de devreye alınması öngörülen STAR Rafinerisi'nin toplam yatırım bedeli 17 milyar lirayı geçecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.