İzmir'e Dönüşüm Müjdesi: 2 İlçede 5 Bin 500 Konut İhaleye Çıkıyor

İzmir'e Dönüşüm Müjdesi: 2 İlçede 5 Bin 500 Konut İhaleye Çıkıyor

Çevre Şehircilik bakan yardımcısı Mehmet Ceylan Kentsel Dönüşüm konusunda İzmir'e 2 müjde verdi. Ceylan, Karabağlar'da 4 bine yakın konutun kentsel dönüşüm ihalesinin mart sonunda, Kemalpaşa'da Bin 500 konutun dönüşüm ihalesinin de yıl içerisinde yapılaca

A+A-

İzmir’in 8 bölgesinde toplam 270 hektar alanda devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili bilgi aktaran bakan yardımcısı Mehmet Ceylan, “Karabağlar’da büyük bir kentsel dönüşüm projesini başlatıyoruz. İnşallah bu yıl temellerini atacağız. 540 hektarlık alanda uygulamanın birinci etabında 101 hektarlık alanda imar planları tamamlanmış olup bu alanda yapılacak 4 bine yakın konutun ihalesi iller bankası tarafından mart ayında yapılacak. Birinci etapta yaklaşık 1 milyon metrekare inşaat alanı bulunmaktadır.  Buca’da ise 191 hektar alanda çalışmalar devam ediyor. Karabağlar ve Buca belediyelerine yetki devrini yapmış bulunmaktayız. Karabağlar Belediye başkanlığı bakanlığımızın yetki devrini geri alması için talepte bulunmuştu. Bakanlığımız ile belediye arasında yazışmalar devam ediyor. Menemen’de 44 hektar, Narlıdere’de 43 hektar, Karşıyaka’da 2,5 hektar ve Kemalpaşa’da yaklaşık 80 hektarlık alanda kentsel dönüşüm çalışmaları devam etmektedir. Kemalpaşa’da yaklaşık 4 bin 500 konutun yapılacak. 1.500 konutluk birinci etabın ihalesi bu yıl içinde tamamlanacak” dedi.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİSİ’NİN BAKANLIĞIMIZDA BEKLEYEN DOSYASI YOK

İzmir’den gelen kentsel dönüşüm tekliflerine özel ilgi gösterdiklerini belirten Ceylan sözlerini şu şekilde devam ettirdi, “İzmir belediyelerinden gelen dönüşüm alanı tekliflerini ivedilikle değerlendirip 8 adet kentsel dönüşüm ve gelişim alanı belirledik. Bu alanların toplam büyüklüğü 270 hektarı bulmaktadır. Bunlardan biri olan Uzundere kentsel dönüşüm projesinin temeli geçen ay atıldı. Bakanlığımız İzmir’den gelen projelere özel bir ilgi gösteriyor”

İZMİR’DE BÜYÜK BİR HAMLE BAŞLATILACAK

İzmir’de başlatılacak yeni hamleyle gecikmiş olan kentsel dönüşümün hızlandırılacağını ifade eden Mehmet Ceylan şu sözlere yer verdi, “Bugüne kadar İzmir’de 24 bin 179 adet konut ve 3 bin 793 işyeri olmak üzere toplam 27 bin 972 bağımsız bölüm riskli yapı olarak tespit edilmiştir. Riskli yapısını dönüştüren vatandaşa 100 milyon liranın üzerinde kira desteği sağlanmıştır. İzmir’de önümüzdeki dönem büyük bir hamle başlatılacak. Bu çalışmalarla hem İzmir’de gecikmiş olan kentsel dönüşüm çalışmaları hızlanacak hem de İzmir inşaat ekonomisi canlanacak.”

7,5 MİLYON YAPI STOKUNU 15 YILDA DÖNÜŞTÜRMEYİ HEDEFLİYORUZ

Türkiye’de 4,5 yılda ancak 1 milyon yapının dönüştürülebildiğini ancak bunun yeterli olmadığını belirten Mehmet Ceylan, “Ülkemizde dönüştürülmesi gereken 7,5 milyon yapı stoku bulunuyor. Biz 4 buçuk yılda ancak 1 milyon bağımsız bölüm dönüştürülebilmiştir. Bu yeterli değildir. Demek ki burada aksamalar, tıkanmalar var. Bu tıkanıklığı gidermek için kentsel dönüşüm yasasında düzenlemeler yapıyoruz. Bakanlığımız aracılığıyla kentsel dönüşüme aktarılan bütçe kira yardımı, faiz desteği ve belediyelere sağlanan proje desteğine ancak yetmektedir. Kentsel dönüşüm için ek finansal kaynağa ihtiyaç var. Ülkemizde yılda 500 binden fazla konutun dönüşümü gerçekleştirilebilir ve 1,5 milyon hak sahibi faydalandırılabilir. 15 yılda da yaklaşık 7,5 milyon yapı stokunun dönüştürülmesini hedefliyoruz. Böylece inşaat sektörüne uzun vadeli canlılık getirilebilir”

Zübeyit Garip/ İnşaat Deryası

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.