İzmirdeniz Projesi 4. Etap İmar Planları Askıya Çıktı

İzmirdeniz Projesi 4. Etap İmar Planları Askıya Çıktı

İzmir’i yepyeni bir çehreye kavuşturacak olan İzmirdeniz projesinin 4. etap imar planları bakanlık tarafından onaylanarak askıya çıkarıldı. Üçkuyular Vapur İskelesi ile Konak Köprülü Kavşağı arasında yapılacak olan meydan, otopark ve iskeleler ile İzmirli

A+A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirlilerin denizle bağının güçlendirilmesi için Mavişehir’den İnciraltı’na uzanan 40 kilometrelik kıyı şeridinin yeniden düzenlenmesini hedefleyen “İzmirdeniz Projesi”nin 4. etabına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onay geldi.

Mavişehir-Alaybey Tersanesi arası (1.Bölge), Alaybey Tersanesi-Alsancak Limanı arası (2.Bölge), Alsancak Limanı-Konak Köprülü Kavşağı arası (3.Bölge) ve Konak Köprülü Kavşağı-Üçkuyular Vapur İskelesi arası (4.Bölge) olarak belirlenen ve 4 ayrı etaptan oluşan proje kapsamında Bakanlık nezdinde önemli bir adım atıldı.



Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada imar planı değişikliğine verilen onay “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yürütülen “İzmirdeniz Projesi” kapsamında hazırlanan “Üçkuyular-Konak (4. Bölge) etabına ait kıyı kesimine ilişkin 1/5000 ölçekli Revizyon ve İlave Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı İlave ve Değişikliği” teklifi ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri doğrultusunda 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nun 7. maddesi uyarınca 11.04.2017 tarihinde onaylanmıştır. Onaylı imar planı paftaları ve plan açıklama raporları 13.04.2017 tarihinde (13.04.2017– 13.05.2017 tarihleri arasında) 1 ay süreyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 2. kat ilan panosunda ve internet sayfasında eş zamanlı olarak askıya çıkarılmış ve ilan edilmiştir” ifadeleriyle duyuruldu.

GÖZTEPE İSKELESİ BÜYÜYOR, KARANTİNA İSKELESİ GELİYOR

Projenin 4. Etabı olan ve Üçkuyular Vapur İskelesi ile Konak Köprülü Kavşağı arasını kapsayan proje ile Mustafa Kemal Sahil Bulvarı, yepyeni bir görünüme sahip olacak. Yapımı devam eden Üçkuyular-Halkapınar Tramvay Hattı’nın da planlamaya dahil olduğu proje kapsamında sahil yolunun yurttaşlar tarafından daha aktif kullanımı sağlanacak.

Proje ile Göztepe İskelesi çok daha etkin bir hale gelecek. İskele, 15 adet yeni yolcu gemisinin yanaşmasına uygun hale getirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca çalışmaları devam eden Mithatpaşa Taşıt Alt Geçiti ve Meydan projesi civarında oluşacak yoğunluk sebebiyle alana bir iskele kazandırılacak. “Karantina İskelesi”, 115x110 metre boyutunda olacak.

KARANTİNA’YA FUAR ALANI

Karantina İskelesi’nin hemen bitişiğine ise fuar alanı inşa edilecek. Fuar alanının ağırlıklı açık alan olarak kullanılması öngörülürken, ayrıca alanda takılıp sökülebilir elemanlarla inşa edilen, lokanta, gazino, çay bahçesi, sergi üniteleri gibi fonksiyonların yer alması öngörülüyor.

DENİZ SEYRİ İÇİN 9 İSKELE

Proje ile çocukların ve gençlerin denize olan ilgisini arttırmak amacıyla Göztepe Spor Kulübü’ne yakın bir bölgede;  Göztepe ve Karantina İskelesi arasında yaklaşık 50x100 metre boyutlarında 1 adet “Sportif Amaçlı İskele” öngörülürken deniz seyri için rekreatif amaçlı 10 ayrı iskele yapılacak. Bu kapsamda Üçkuyular ve Göztepe İskelesi arasında 3 adet, Göztepe İskele ve Sportif Amaçlı İskele arasında 1 adet, Sportif Amaçlı İskele ile Karantina İskele arasında 1 adet, Karantina İskele ve Konak Viyadüğü Yanaşma Yeri arasında 5 adet olmak üzere toplamda 15x25 metre boyutlarında 10 adet “Rekreatif Amaçlı İskele” yapılacak. Seyir amaçlı kullanılacak olan iskelelerde tekne yanaşma ve bağlaması yapılmayacak.



YÜZER İSKELELERDE SANATSAL YAPILAR

Projede bulunan ve denizin içinde görsel etkiyi arttırıcı nitelikte heykel gibi sanatsal yapıların yer alması düşünülen yüzer iskeleler ile Türkiye’de eşine az rastlanır bir çalışmaya imza atılacak. Göztepe İskele ve Sportif Amaçlı İskele arasında 3 adet, Karantina İskele ve Konak Viyadüğü Yanaşma Yeri arasında 6 adet olmak üzere toplamda 10x10 metre boyutlarında 9 adet “yüzer iskele” yapılması düşünülen bölgeye tekne yanaşma ve bağlama yapılmayacak.

1752 ARAÇLIK OTOPARK

Projeye ek olarak Göztepe ve Karantina iskelelerinde teknelerin yanaşması ve bağlanması için yanaşma yerleri yapılarak teknelerin günübirlik kullanımı için alan yaratılacak. Planda, yapımı devam eden tramvay hattının enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla Üçkuyular ve Karantina bölgelerine iki adet trafo yeri ayrıldı. Ayrıca proje alanının kara yönüne, bölgenin ihtiyacını karşılamak üzere 1752 adet açık otopark düzenlemesi öngörülüyor.

MİTHATPAŞA’YA 15 TEMMUZ DEMOKRASİ MEYDANI GELİYOR

Proje ile Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda yapımı devam eden ve trafiğin yer altına alınmasına yönelik geliştirilen “Mithatpaşa Meydanı Karayolu Alt Geçit”i ile birlikte, Mithatpaşa Meydanı olarak adlandırılan alanın yayalaştırılarak ve denize doğru uzatılacak ve İzmir’e yeni bir meydan kazandırılacak.  yeni bir meydan kurgusu içinde tasarlanması öngörülmüştür. Meydan ile yaya sirkülasyonunun kara-deniz ulaşımı kesintisiz sürdürülürken, diğer taraftan “Mithatpaşa Meydanı Karayolu Alt Geçit”i ile Üçkuyular yönünden gelen taşıt trafiği de süreklilik arz edecek.

Yapılacak olan meydana Başkan Aziz Kocaoğlu’nun önerisi ile demokrasiye bağlılığın göstergesi olarak “15 Temmuz Demokrasi Meydanı” isminin verilmesi öngörülüyor.

1 ay boyunca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıda kalacak olan proje için görüş ve öneriler kabul edilecek. Askı sürecinde yapılan değerlendirmelerin ardından projeler için etap etap ihale süreçleri başlayacak. İzmirdeniz projesinde geri kalan 3 ayrı bölge için ise Bakanlık nezdinde girişimler devam ediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.