İzmir'de 'Kentsel Dönüşüm' Masası

İzmir'de 'Kentsel Dönüşüm' Masası

İzmir'i Sevenler Platformu (İZSEV), İzmir Konfederasyonu (İZKONFED) ve Müteahhitler Federasyonu'nun (MÜFED) beraber düzenlediği, “Kent Zirveleri Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm” toplantılarının ilki İzmir Ticaret Borsası'nda gerçekleştirildi.

A+A-

Moderatörlüğünü Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği Başkanı Akın Kazançoğlu'nun yaptığı toplantıya Çevre Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan, Müteaahitler Federasyonu Başkanı İnşaat Mühendisi Necip Nasır, Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, İnşaat Mühendisleri Odası adına Sedef Ark ve Şehir Plancısı Merve Kaya konuşmacı olarak katıldı.

Dünya ve Türkiye'den örneklerle kentsel dönüşümün masaya yatırıldığı toplantıda MÜFED Başkanı Necip Nasır, yaşanan göçlerle birlikte kentlerde artan ve büyüyen sosyal yaralara değindi.

Kentsel dönüşümün başarıya ulaşması için tüm aktörlerin uyumlu ve birlikte çalışması gerektiğini vurgulayan Nasır, “İzmir'in kentsel dönüşümdeki en büyük eksiği, geleceğe yönelik hala bir master planına sahip olmamasıdır. Üst ölçekli planlar ile alt ölçekli planlar birbiri ile uyumlu değil” dedi.

PLANLAMA ŞART

Kentsel dönüşümün ada bazında bölgesi ile bütüncül olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Nasır, yürürlükte iki yasa bulunduğunu ve bunun da çift başlılığa yol açtığını söyledi.

“Türkiye’de konunun en fazla konuşulduğu il İzmir olmasına rağmen, konunun aktörleri gerekli çalışmaları tamamlayıp faaliyete geçememişlerdir” diyen Necip Nasır şunları söyledi:

“Çözüm olarak 6306 sayılı yasa ile 5393 sayılı yasanın 73'üncü maddelerini birleştirerek çift başlılığı ortadan kaldırıp, 6306 sayılı yasanın eksikliklerini giderecek yeni bir yasa yapılması gerekiyor. İzmir’in geleceğini belirleyecek, bölgesi ile bütüncül planların yapılması önem taşıyor. Planlama yetkisi yeni bir kanun ile yerel yönetimlere verilmeli, ancak onlara da 2 - 3 yıl gibi bir süre tanınmalı. Planlamaların süresi içinde tamamlanmaması durumunda yetkiler bakanlığa devredilmelidir”

DÖNÜŞÜM DEĞİL, YIK-YAP

Doğru planlama yapılamadığı için İzmir'de arsa üretilemediğinin de altını çizen Nasır, bunun da müteahhitleri kentsel dönüşüm adı altında yık-yap sistemine yönlendirdiğini, ancak bunun kentsel dönüşüm değil, bina yenileme olduğunu dile getirdi.

Yık - yap mantığıyla, kentin beton yığınlarına dönüştüğü uyarısında bulunan Necip Nasır, “Bugüne kadar İzmir'de yık - yap kapsamında 22 bin 958 bina inşa edilmiş durumda. Kentsel dönüşüm adı altında kenti beton yığınına çevirdik. İzmir olarak bir an evvel, önümüzdeki 20 – 30 - 50 yılı planlamamız gerekiyor” diye konuştu.

BİZİM İÇİN BÜYÜK FIRSAT”

Necip Nasır, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın Başbakan olmasının İzmir için çok önemli bir şans olduğunu da ifade etti.

İzmir'deki tüm aktörlerin biraraya gelerek sorunları belirlemesinin ardından konunun Başbakan Binali Yıldırım'a sunulduğunda sorunun çözüleceğine inandığını aktaran Nasır şunları söyledi: “Sayın Başbakanımız'ın İzmir’e olan yaklaşımlarını hepimiz çok iyi biliyoruz, Yeter ki; ortak akıl oluşturarak sorunlarımızı hep beraber belirleyelim ve Başbakanımız'a aktaralım. İzmir milletvekili olan Başbakanımız İzmir için büyük şans ve fırsattır”

Çevre Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan da, 2000 yılına kadar deprem yönetmeliği dahi olmayan Türkiye'de nereden nereye gelindiğinin unutulmaması gerektiğini belirterek, “Deprem kuşağındaki ülkemizde öncelik vatandaşımızın can ve mal güvenliğinin sağlanmasıdır. Mühendisimize, mimarımıza ve müteahhitlerimize olan güvenimiz tam. Yerel yönetimler de dahil olmak üzere, hep birlikte sivil toplum kuruluşlarımızla oturup sorunları belirleyerek üzerimize düşeni yapmaya hazırız” ifadesini kullandı.

Toplantıda konuşan Mimarlar Odası Başkanı İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Alpaslan ise Almanya’nın Hamburg şehrinde yapılan dönüşüm çalışmaları ile ilgili sunum yaparak, gerçekleştirilen dönüşümün planlamalarının ilgili kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının bulunduğu bir jürü tarafından yarışma düzenlenerek her yönüyle değerlendirilip uygulamaya geçildiğini kaydetti.

İnşaat Mühendisleri Odası'ndan Sedef Ark da, 6306 sayılı yasanın kentsel dönüşüm yasası olmadığını, afet riski taşıyan yapı ve alanların dönüşümüyle ilgili bir yasa olduğuna dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.