İzmir Kent Merkezindeki Sanayi siteleri Ne Olacak?

İzmir Kent Merkezindeki Sanayi siteleri Ne Olacak?

Sanayi Bakanlığı'nın görevlerinin yeniden belirlenmesiyle yerleşim alanları içinde kalan sanayi sitelerinin taşınması bir kez daha gündeme geldi. Özellikle İzmir'de kent içinde kalan sanayi sitelerinin ne zaman ve nasıl taşınacağı ise tam bir soru işareti

A+A-

Taşınma sonrası ortaya çıkacak arsaların değeri ise Türkiye genelinde 17 milyar TL olarak hesaplanıyor. Sanayi sitelerini şehir dışına çıkarma yetkisi ise Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na veriliyor.

İzmir'in sanayi sitelerini şehir dışına taşımada geç kaldığını belirten Çiçek Kardeşler İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çiçek, “İstanbul ve Ankara, uzun zaman önce sanayi siteleri ve galerileri şehir dışına taşıyarak önemli bir ivme yakaladı. Bir an önce gerekli adımların atılması gerekiyor. İzmir, bunu başarması halinde önemli bir kalkınma ivmesi yakalayacak” diye konuştu.

İzmir'in yeni kent merkezi olarak planlanan bölgenin sanayi siteleri tarafından çevrelendiğine dikkat çeken Çiçek, “Gelişmiş kentlerde maalesef böyle görüntüler çok uzakta kaldı. Ancak İzmir'de hala kent merkezinin yüz metre ilerisinde sanayi siteleri bulunuyor” dedi.

SİYASİ İRADE VE KARARLILIK GEREKİYOR

Dönüşümü gerçekleştirmenin kolay bir çalışma olmadığının altını çizen Çiçek Kardeşler İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Çiçek de, İzmir'in dönüşüm sırasında sancılı bir sürece girebileceği uyarısında bulundu.

Sanayi sitelerini taşımak için yerel yönetimin taşın altına elini sokması gerektiğini vurgulayan Çiçek, “Dönüşümü gerçekleştirmek siyasi irade ve kararlılık gerektiriyor. İzmir'de de maalesef bu yok. Bundan dolayı da dönüşümün gerçekleşmesi uzun bir dönem alacakmış gibi görünüyor” ifadesini kullandı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın sanayi sitelerine yönelik hazırladığı yeni taslakla belediyelerin eline yeterli yetkinin geçtiği bilgisini veren Kazım Çiçek, mevcut sitelerin kalkması halinde İzmir'in yaşadığı arsa yetersizliği sorununun da büyük oranda çözüleceğini söyledi.

Mevcut sanayi sitelerindeki esnafın yer darlığı ve sıkışmışlık yüzünden kar edemez duruma geldiğini de hatırlatan Çiçek sözlerine şöyle devam etti: “Sanayi esnafı küçük dükkanlarda ve dar alanlarda hizmet vermeye çalışıyor. Mevcut ortamları işlerini sürdürmek için yeterli değil. Sitelerin taşınması halinde sadece kentin arsa sorunu değil, aynı zamanda esnafın içinde bulunduğu sıkıntıların da çözülmesi sağlanır”

PLANLAMA DOĞRU YAPILMALI

Sanayi sitelerinin taşınması halinde kent planlamasının doğru bir şekilde yapılması gerekliliği üstünde duran Kazım Çiçek, “İzmir'de rekreasyon alanları ve sosyal donatı alanları konusunda eksiklik mevcut. Bu alanların boşalması durumunda alanın doğru planlanması çok önemli. Konut ve ticari alanlar sosyal donatı ve rekreasyon alanlarıyla desteklenmeli. Kentin ve kent sakinlerinin nefes alabileceği alanlar oluşturulmalı. İzmir olarak doğru dönüşümü gerçekleştirebilirsek kentin marka değeri de büyük değer kazanır. Bunun yanı sıra bölge de, dönüşüm sonunda önemli bir değer artışı yaşar” bilgisini verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.