İzmir İstinye Park AVM Projesinde ÇED Süreci Başladı

İzmir İstinye Park AVM Projesinde ÇED Süreci Başladı

Doğuş Holding tarafından İzmir’in Balçova ilçesinde yapılması planlanan ve tartışmalara neden olan ‘İzmir İstinye Park Alış Veriş Merkezi ve Otel Projesi’ ile ilgili olarak ÇED süreci başlatıldı.

A+A-

Doğuş Gayrimenkul tarafından Üçkuyular’da yapılması planlanan İzmir İstinye Park Alışveriş Merkezi ve Otel projesi ile ilgili ÇED süreci başladı. Doğuş Gayrimenkul Yatırım ve İşletme A.Ş ile Doğuş ile Orjin Grup ortaklığı ile kurulan Orta Gayrimenkul Yatırım Yönetimi A.Ş. tarafından yapılacak olan proje 460 milyon TL’ye mal olacak.

2014 yılında ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilen proje ile ilgili olarak eski Balçova Vergi Dairesi’nin de içinde bulunduğu 1 numaralı parsel için Bakanlık tarafından resmi tesis alanından çıkartılarak projeye dahil edilmişti. Bu aşamanın ardından yeniden adlandırılan parsel için süreç yeniden ele alındı.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜKLERİNDEN BİRİ OLACAK

41 bin metrekare kayıtlı alan üzerinde kurulacak ve Türkiye’nin en büyük AVM’lerinden biri olacak olan İzmir İstinye Park Alışveriş Merkezi ile ilgili daha önce hazırlanan ÇED Raporu’na istinaden revizyon yapıldı. Proje inşaat alanı 301 bin 185 metrekareye düşürülürken oda sayısında bir değişiklik yapılmadı. Proje ile ilgili başvuru dosyasını İzmir Valiliği de inceleyip uygun buldu. Böylece projeye ilişkin ÇED süreci başladı.

20 KATLI OTEL

Önceki ÇED Raporuna göre otel lobisi ve sinema salonlarının yeri ile ilgili değişikliğe gidildi. İstinye Park Projeye göre zemin kotundan itibaren 5 kat yer altına inilecek. Projenin 4 katı otopark olarak planlanırken, 1. Bodrum kat süpermarket ve mağazalar olarak değerlendirilecek. Zemin kat ve birinci kat mağazalar ve otel lobisi olarak değerlendirilecek. İkinci kat mağazalar, restoranlar, otele ait balo ve toplantı salonları olacak. Üçüncü kat çocuk ve eğlence merkezleri, 4. Kat ile 24. Kat aralığında otel odaları bulunacak. 24. Kat ise otel tesisat katı olacak değerlendirilecek. Projede 1885 araçlık otopark bulunacak.

2 YILDA BİTECEK

Projenin hayata geçirilmesi ile alışveriş merkezini günlük 45 bin kişinin ziyaret etmesi, yaklaşık 300 mağazada toplam 1500 kişinin çalışması öngörülüyor. Otelin işletmeye alınması ile birlikte 422 kişi ve 70 çalışan planlanıyor. 6 yıldır kamuoyunda tartışılan projenin 2 yıl içerisinde bitirilmesi hedefleniyor.

BENZİNLİK TARTIŞMASI

Kentsel ve Bölgesel İş Merkezi olarak planlanan ile ilgili çalışmalar tartışmaları da beraberinde getirmişti. İzmir’in en değerli yerinde yapılacak olan arazinin hemen yanındaki benzinliğin satışı ile gündeme gelmişti. Doğuş Holding, Konak Belediyesi’nin şirketi Merbel A.Ş’den 3 bin 500 metrekarelik eski benzinlik arazisini 56.5 milyon TL’ye satın almıştı. Burayı park yapmaya hazırlanan grup, belediye meclis üyelerinin ‘idari mahkeme’ çıkışıyla karşılaşmıştı. Konak eski Belediye Başkanı Hakan Tartan döneminde tartışmalara rağmen özelleştirilen benzin istasyonu ile ilgili kararın ardından Sayıştay, rapor düzenlemişti. Raporda belediyeden şirkete 21 milyon 354 bin TL’ye satılan istasyon ile ilgili alınan karar nedeniyle kamu zararı oluştuğu ifadesine yer verilmişti.

Üçkuyular’a yapılması planlanan İstinye Park projesine arazide hak iddia eden Balçova Arsa Mağdurları grubu ise karşı çıkıyor.

OTOPARK İÇİN YENİ İHALE BEKLENİYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından AVM’nin hemen yanında yapmayı planladığı Üçkuyular Semt Garajı yerine yapılacak otopark projesi için üçüncü kez ihaleye çıkıldı. İhaleye yine talipli çıkmazken Büyükşehir Belediyesi’nin 4. Kez ihaleye çıkmaya hazırlandığı öğrenildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.