Haziran 2017 Kira artış oranları Belli Oldu!

Haziran 2017 Kira artış oranları Belli Oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu, kira artış hesaplamalarında kullanılan üretici fiyat endeksini açıkladı. Açıklanan verilere göre Haziran'da kiracıya yüzde 9,02 oranında zam yapılacak..

A+A-

Taşınmaz mal kiralamalarında sözleşmenin senelik olarak yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılıyor.Geçtiğimiz sene ve daha önceki senelerin Haziran ayında kira sözleşmesi imzalayan ve feshetmeyen kiracılara yeni kira dönemi için yapılacak zam oranı belli oldu.

Kira artış hesaplamalarında kullanılan ÜFE oranlarını bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklandı. ÜFE oranlarından on iki aylık ortalamalar baz alınarak zam yapılıyor.

Bugün TÜİK tarafından açıklanan verilere göre meskendeki kiracıya Haziran ayında yapılacak zam yüzde 9,02 olarak belirlendi.

Kira artış oranları Haziran 2017

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,52 arttı.Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,52, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,74, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,26 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,02 artış gösterdi.

Haziran 2017 kira artış hesabı örneği

2017 Haziran ayında mesken kira sözleşmesi imzalayan ve sözleşmesi yenilenen kiracının yeni kira bedelini hesaplayalım. Bu kiracının mevcut kira bedeli 1000 lira olsun. Kiracının yeni dönem kira bedeli 1000 lira üzerinden yüzde 9,02 oranının hesaplanması ile tespit edilebilecek.

Mevcut kira bedeli: 1000 lira

Zam oranı: yüzde 9,02

Zamlı bedeli: 90,2 lira

Zamlı kira bedeli: 1090,2 lira

İşyeri kira artış oranı

İşyerindeki kiracıya ise 2020'ye kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor. Buna göre, mal sahipleri işyerindeki kiracılarına sözleşmelerine bağlı kalarak zam yapıyor. Sözleşmede herhangi bir oran belirtilmemiş ise, istenilen oranda zam yapılabiliyor. İşyeri kiralamalarında 2020 itibariyle ÜFE geçerli olacak.

Kira bedeli döviz ise..

Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamıyor. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklı olup; Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.