Hasan Göztepe: Narlıdere 3 Yıldır Kentsel Dönüşümle Oyalanıyor

Hasan Göztepe: Narlıdere 3 Yıldır Kentsel Dönüşümle Oyalanıyor

3 dönem belediye meclis üyeliği yapan, Göztepeliler ve Narlıdere İnşaat’ın yönetim kurulu başkanı Hasan Göztepe Narlıdere’de devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili görüşlerini aktardı. Narlıdere’de kentsel dönüşüme giren 4 mahallenin imar planl

A+A-

1976 yılında inşaat sektöründe işçi olarak çalışmaya başlayan Hasan Göztepe 1988 yılında kendi müteahhitlik firmasını kurdu. Bugüne kadar 3 bin taahhütlü toplu konut ve yap-sat şeklinde 400 konut yaptı. Narlıdere ve Göztepeliler inşaat olarak iki ayrı firmayla çalışmalarını sürdürüyor.  İzmir, İstanbul, Ankara ve Bilecek’te kooperatif konutlarının taahhüt işlerini aldı. Yap-sat projelerinin tamamı İzmir’de. Göztepeliler inşaatın Menemen ve Narlıdere’de inşaatı devam eden 73 konutluk 2 projesi bulunuyor.

İNŞAAT ÜLKE EKONOMİSİNİN CAN DAMARI

İnşaat sektörünün ciddi bir emek istediğini vurgulayan Hasan Göztepe, “İnşaat sektörü ülke ekonomisinin can damarıdır. Emek ister, çalışma ister, özveri ister. İnşaata sadece birikmiş sermayen olduğu için girmemek lazım. İnşaatı anlamak lazım. Gelecek nesillere yazık ediliyor. İnsanlar yıllarca çalışıyor, biriktiriyor bir ev sahibi olmak için. Evini aldıktan sonra nerden tutsa elinde kalıyor. Bu tür mağduriyetler oluşmaması için inşaat işinden anlayan, kaliteden ödün vermeyen kişilerin bu işi yapması gerekiyor. İnsanların emeğine çok önem veriyoruz. Depreme dayanıklı, sağlıklı, kaliteli ve lüks konutlar yapıyoruz” dedi.

KARABORSADAN ÇİMENTO ALDIK

inşaat sektöründeki serüvenine toplu konutlarla başlayan Göztepe daha sonra yap-sat projelerine yöneldi. Göztepe sektördeki 29 yılını şu sözlerle anlattı, “İnşaat sektörüne toplu konut projeleri ile girdim. Bornova Karayolları Yapı Kooperatifinin taahhüt işiyle müteahhitliğe başladım. Sonra İskenderun’da 1.118 konutluk bir kooperatif toplu konut projesine başladım. Bu projenin bitimine yaklaşık körfez savaşı çıktı. Ekonomi bozuldu. Taahhüt işi olduğu için durduramadık. Piyasadan fiyatının çok üstünde çimento aldık.  Kazancımızın tamamını karaborsaya kaptırdık. İskenderun’dan sonra İzmir’e döndüm. Burada toplu konutları bırakıp yap-sat yapmaya başladım. Narlıdere-Güzelbahçe-Bornova ve Ulukent’te 4 projeye başladım. Krizlerle karşı karşıya kaldık sürekli. İnşaat sektörü biraz da şans işi. Bazı dönemler piyasalar çok iyi bazı dönemler de çok durgun oluyor. Şu anda piyasa çok durgun. Satışlar beklediğimiz düzeyde değil. İnşaatta satışlar yavaşlayıp nakit akışı dönmeyince inşaat malzemecilerine para ödenemiyor. Bu Türkiye’deki birçok sektörün durması demek. Yetkililerin bu sektörü çok iyi irdeleyip çözümler araması ve teşvikler vermesi gerekiyor. Kazancımızın yüzde 30’u vergi ve sigortaya gidiyor. Biz ekonomiye ciddi bir katmadeğer sağlıyoruz Yetkililerin de bizim önümüzü açması gerekiyor.”

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BİR ARPA BOYU YOL ALINAMADI

Narlıdere belediye başkanının Kentsel dönüşüm konusunda 1 arpa boyu yol alamadığını belirten Hasan Göztepe şunları dile getirdi, “Narlıdere’nin 4 mahallesi yıllardır kentsel dönüşüm ile oyalanıyor. 43 hektar ve 10 bin konut rezervine sahip bu kentsel dönüşüm alanında 3 senedir 1 arpa boyu yol alınmadı. Biz bu konudan çok rahatsızız. Yakından da takip ediyoruz. En büyük yetki belediyede. Belediye başkanı isterse bu sorunu anında çözer. Ben 3 dönem belediye meclis üyeliği yaptım. Bu mahallelerin imar planı bizden geçti. Oranın imarı şu anda hazır. Sadece kentsel dönüşüm alanı olduğu için plan tadilatı yapılması gerekiyor. Belediye başkanı 2014 seçimlerinden önce 6 ay içinde kentsel dönüşümün başlayacağını söyledi. 3 yıl geçti. Bu oyalama taktiği. Biz çevre şehircilik bakanlığı ve tapu idaresini de sorduk. Oraya daha bir evrak gitmemiş.   İnşallah önümüzdeki süreçte bu 4 mahallemizde kentsel dönüşüm başlar. Oradaki insanlarımız daha sağlıklı konutlarda yaşamaya başlar.”

NARLIDERE’DE GELİŞMENİN ÖNÜ 1992’DE AÇILDI

1992-94 yıllarında kurulan yapı kooperatiflerinin Narlıdere’nin gelişmesine büyük katkı sağladığını belirten Hasan Göztepe şu şekilde devam etti, “Narlıdere 1992-1994 döneminde Yıldırım Ulupınar Narlıdere, Burhan Özfatura Büyükşehir belediye başkanıyken Narlıdere’nin üst tarafları kadastroya açıldı. 30 tane yapı kooperatifi kuruldu. Bu kooperatifler hem gecekonduyu önlemek hem de ucuz konut üretme yolunda büyük bir başarı yakaladı. 1994’te belediye başkanı seçilen Mustafa Karahanlı döneminde de bu kooperatif projesi başarılı bir şekilde devam etti.  Narlıdere20 yılda ciddi bir rant kazandı. Daireler çok pahalandı. Ben bir müteahhit olarak burada bir dairenin 1 milyon liraya satılmasına karşıyım. Arsa paylarının artmasından dolayı fiyatlar bu kadar arttı. Bugün arsa payı yüzde 60, arsa metrekare birim fiyatı ise 4-5 bin TL civarında. Arsa payları bu kadar yüksek olunca haliyle bu artış daire fiyatlarına yansıyor.”

KONUT YATIRIMCISI EKONOMİYE VE İSTİHDAMA KATKI SAĞLAMIYOR

Konutun yatırım aracı olarak kullanılmasının ülke ekonomisine kazanç sağlamadığını belirten Göztepe son olarak şu ifadelere yer verdi, “İzmir’de 100 dairesi kirada olan yatırımcılar var. Ben yatırım amacıyla konut satışına karşıyım. Konut yatırımının ülke ekonomisine bir katkısı yok. Bir yatırımcı geliyor milyonlarca lirasını konuta yatırıyor. Bu konutlardan kira alıyor. 1 kişi bile bu parayla istihdam edilmiyor. Ekonomiye katmadeğer katmıyor. Para o dairede ölüyor. Onun yerine o parayla bir işletme açılsa, para piyasada dönse, diğer sektörlere nakit akışı sağlansa ve en önemlisi gençlerimize istihdam sağlansa çok daha doğru olur. Paranın ülke ekonomisine çok daha fazla faydası olur” dedi.

Zübeyit Garip/ İnşaat Deryası

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.