Gayrimenkulde Komşulara 'Pozitif Ayrımcılık'

Gayrimenkulde Komşulara 'Pozitif Ayrımcılık'

Türk ekonomisini içinde bulunduğu sıkıntılı süreçten kurtarmak için bir dizi çözümler üretilirken, Ekonomi ve Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda oluşturulacak yabancıya “gayrimenkul ihraç ofisleri” aracılığıyla savaş ortamında olan ülke vatandaşlarının

A+A-

Özellikle yabancı yatırımcılara gayrimenkul danışmanlığı yapan Onursal Gayrimenkul Geliştirme AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, 2005 yılında toplam ihracatın sadece yüzde 9.98’ini gerçekleştirdiğimiz komşu ülkelerde bu payın, 2012’de yüzde 18.47’ye kadar çıktığını ancak, son dönemde komşu ve çevre ülkelere yapılan ihracatın ne yazık ki yüzde 27 oranında azaldığını anımsattı.

Onur Öngün, sağlam ekonomi için Hükümet politikasında da olduğu gibi öncelikle komşu ülkelerle ticaretin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Hemen yanı başımızda olanlarla ekonomik ilişkilerin gelişmesi geleceğe yatırımdır ve sürdürülür dış ticaret için büyük önem taşır. Çevremize baktığımızda Suriye, Irak savaş ortamında, Ukrayna her an patlamaya hazır bomba, Ermenistan-Azerbaycan arasında sorunlar bitmiyor. Yani bu coğrafyanın dinamik gücü ve çekim noktası Türkiye. Başı sıkışan bizim kapımızı çalıyor. Diğer yandan Türkiye’de de ekonomik sıkıntılar ve kaynak arayışlar malum. Gelen her döviz eskiye göre daha değerli. Durum böyleyse bu avantajımızı iyi kullanmamız gerekiyor. Şu an yaptığımız görüşmelerde Suriye, Irak ve Ukrayna gibi güçlü sermaye sahiplerinin ülkemizde arayış içinde olduklarını gözlemliyor ve buna göre çalışmalar yapıyoruz. Ancak bu sermayeyi daha fazla çekebilmek için bizim çabalarımız yetersiz. Hükümetin bu konuyla ilgili çok acil hamle yapması gerekli. Benim önerim Ekonomi ve Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda oluşturulacak yabancıya “gayrimenkul ihraç ofisleri” kurulması yolunda. Bu ofisler aracılığıyla hem savaş ortamında olan ülke vatandaşlarının güvenli liman olarak gördükleri Türkiye’ye ilgileri daha da artar, güven ortamında yatırımlarını yaparlar, hem de çok ciddi oranda sermaye çekilir ve komşuların ekonomiye dahil olmaları ile bir dinamizm gelir.”

Onur Öngün, ihracatın sadece ürün göndermek olmadığını, tüm ülkeler için gayrimenkul geliştirmelerin ihracat için de ciddi bir araç olduğunu ifade ederek, “Artık Türkiye-Ukrayna arası seyahatlerde kimlik kartının yeterli olabileceği gündeme gelmişken neden gayrimenkul alanında da pozitif ayrıcalıklar sunmayalım? Komşu ülkelere uygulanabilecek vergi ve tapu harçlarında indirim, ücretsiz danışmanlık gibi ayrıcalıklar tanınması daha fazla yabancı yatırımcıyı ülkemize çekecektir” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.