Folkart'ın Basmane Çukuru Projesi Değişiyor

Folkart'ın Basmane Çukuru Projesi Değişiyor

İzmir’de Basmane çukuru olarak bilinen alana yapılacak projeye başlanması için, ÇED süreci ve yüzde 30 hisseye sahip Büyükşehir Belediyesi'nin yeni hizmet binasıyla ilgili uzlaşma bekleniyor. Büyükşehir Belediyesi, projede hizmet binasının bağımsız bina o

A+A-

Yılan hikayesine dönen 18 yıllık Basmane çukurunun projeye dönüşmesi için çözüm, TMSF’nin düzenlediği 'Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü' ihalesini 2016 yılı başında Folkart Yapı bünyesindeki Livamina Madencilik’in 80 milyon dolara kazanmasıyla gerçekleşti. Tapuyu da eylül ayında alan Folkart Yapı, ÇED, imar ve proje hazırlıklarına başladı. Kasım ayında İzmir Valiliği’ne ÇED başvurusu yapıldı. ÇED gerekli olup olmadığı konusunda Valilik’ten gelecek karar beklenmeye başlandı. Bu kararı vermek için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kurum ve kuruluşlardan görüşler istedi. Görüşler ve başvuru dosyasındaki eksiklerin tamamlanmasıyla ilgili süreç de 5 ayda tamamlanmadı. Henüz ÇED’le ilgili bir karar çıkmadı. ÇED için toplanan kurum ve kuruluş görüşlerine göre inceleme sürüyor. Projeyle ilgili verilen görüşler arasında trafik etüt ve etki değerlendirme raporlarının yapılması, Kültürpark alanının sürdürebilirliğine zarar verilmemesi gerektiğine dikkat çekildi.

Basmane Çukuru için Folkart Yapı, kasım ayında kamuoyuna üç proje açıkladı. İnternet üzerinden İzmirlilere hangisinin yapılmasını istediklerini sordu. Oylamanın sonucu açıklanmadı. Bu süreçte TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Folkart’ın oylamayı ilan edilen süreden önce durdurduğunu, ÇED başvurusunu da projelerden biri için yaptığını öne sürdü. Mimarlar Odası, iki kulenin yeraldığı bu projedeki inşaat alanın imar planında hak olarak verilenden çok fazla olduğunu ileri sürdü. 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE HİZMET BİNASI İÇİN PROJEDE YENİ TASARIM

Basmane Çukuru’na yapılacak proje henüz ortaya çıkmadan bu kez hisselerin yüzde 30’na sahip Büyükşehir Belediyesi için yapılacak yeni hizmet binası için projede yeni tasarım yapılması gündeme geldi. Büyükşehir Belediyesi Folkart Yapı’dan belediye hizmet binasının bağımsız bina olmasını istedi. Belediye'nin ticaret merkeziyle bağlantılarının olmaması talep edildi. Mevcut proje tasarımlarında görüldüğü gibi gökdelen içinde bir bölümün hizmet binası olmasına sıcak bakmayan Büyükşehir Belediyesi'nin bu isteği üzerine Folkart Yapı da bu özelliklere uygun yeni tasarım çalışması başlattı.

FOLKART: "BÜYÜKŞEHİR İLE GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR"

Folkart Yapı yetkilileri projeyle ilgili çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Basmane’de inşa edilecek projeyle ilgili internet üzerinden yalpan oylamanın 2016 yılı son günü tamamlandığını, seçilen projenin daha sonra kamuoyuna açılanacağını belirten Folkart yetkilileri, "Seçilen proje üzerinde ayrıntılı çalışmalar sürmektedir. Projenin Belediye Hizmet Bölümünün tasarımı ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi ile görüşmeler devam etmektedir. Proje üzerinde detaylı çalışmalar yapılmaktadır. Öte yandan ÇED başvurusu ile ilgili yasal süreç devam etmektedir. Kurum görüşleri beklenmektedir" bilgisi verdi.

NELER OLDU?

Belediye garajı olarak hizmet verilen arazide kurulması Dünya Ticaret Merkezi için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihaleyi çok ortaklı Güçbirliği Holding şirketi kazanmış, EGS Gayrimenkul Ortaklığı şirketiyle birlikte hazırlanan projenin temeli, 1998 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atılmıştı. İkiz kulelerden oluşan, alışveriş ve iş merkezi, sinema ve otoparkın bulunduğu proje ve imar planıyla ilgili eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur tarafından hukuki süreç başlatılmıştı. 1999 yılında yürütmeyi durdurma kararıyla temel aşamasında kalan projenin ana hissedarı Güçbirliği Holding, TMSF'ye devredilmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TMSF arasında sağlanan anlaşmayla belediyenin yüzde 12 olan hissesinin yüzde 30'a çıkarılması sonrası TMSF’nin 'Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü' ihalesini Livamine Şirketi 80 milyon dolara aldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.