Folkart Basmane Çukuru İçin Kararını Verdi. AVM Olmayacak!

Folkart Basmane Çukuru İçin Kararını Verdi. AVM Olmayacak!

Folkart Eylül ayında temelini atacağı İzmir'in kalbinde gerçekleştirilecek büyük projede AVM yapmamaya karar verdiğini açıkladı.

A+A-

Üç yerli, üçü yabancı, dünyaca ünlü mimarları bünyesinde barındıran, uluslararası ödüllere sahip, altı saygın mimarlık ofisinin; alternatifli olarak AVM'li ve AVM'siz şekilde çalıştığı projenin bütünü için artık son aşamaya gelindi. Bu süreç ilerlerken,Folkart Basmane'de gerçekleştirilecek projede, bir AVM yer alması halinde, İzmirtrafiğine getireceği etkiyi araştırdı. Folkart, üniversitelerle işbirliği içinde hareket eden, konusunda uzman bir şirkete, trafikle ilgili iki ayrı araştırma raporu hazırlattı. Birinde AVM'li, diğerinde ise AVM'siz gerçekleştirilebilecek olası projenin, bölge trafiğine etkisi incelendi. Uzman ekip, projede AVM olması halinde, tüm teknik detayları göz önüne alarak, İzmir'in kalbine gelebilecek trafik yükünü hesapladı.

AVM Trafik Etki Değerlendirme Raporu'nda, alanın çevresindeki yapıların nitelikleri, bölgenin tarihi özelliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yeni Kültürpark projesi, Basmane Tren Garı ve Metro İstasyonu'nun konumlanması, bütünün işlevleri incelendi. Yapılacak eserde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yeni hizmet binasının olması da göz önüne alındı. Araç trafiğinden bölge yollarının genişliğine, otopark ihtiyacına kadar, her türlü detay masaya yatırıldı. Uzman kurul, çıkan sonuç raporunda, projede yer alacak bir AVM'nin İzmir'in kalbine ciddi bir trafik yükü getireceğini belirledi. Folkart yönetimi bu raporu inceledi. Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, İzmir'e karşı kendilerini sorumlu hissettiklerini vurguladı. Sancak, bu nedenle yaptıkları her işe İzmir'e saygı ve katkı penceresinden baktıklarını belirterek, Basmane'de planladıkları büyük projede, kendilerine sunulan rapor üzerine, kesinlikle AVM yapmama kararı aldıklarını açıkladı.


Mesut Sancak, İzmir'in kalbi sayılan Basmane'de, Türkiye'ye ve Avrupa'ya örnek olacak bir mimari anlayış taşıdıklarını; İzmirliler ile ortak akılda buluşarak yapılacak büyük projede; ana hedeflerinin ticari yaklaşımla birlikte, İzmir'e simge bir eser yaratmak olduğunu, İzmir'e olumsuzluk getirecek hiçbir işin altına imza atmayacaklarını belirtti. Sancak, "AVM yapmama kararımız, bize ticari olarak ciddi bir kayıp getirecek. Ama bu proje, İzmir'in prestij projesidir. Bu nedenle İzmir'in kalbine, yeni bir trafik yükü getirmek istemiyoruz. Ticari kaybımıza rağmen AVM yapmama kararı aldık. Orada İzmir'e çok yakışacak, büyük bir eser yaratacağız" dedi.

Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, bu süreç boyunca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu bilgilendirdiklerini, Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyle, tüm detayları sürekli paylaştıklarını vurguladı. Sancak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da, Basmane'de AVM yapmama kararlarını çok olumlu karşıladığını, bu konuda kendilerini desteklediğini belirtti. Sancak, duyarlılığı ve desteği nedeniyle, Başkan Kocaoğlu'na teşekkür etti.

ESNAFA ZARAR GETİRİR 

Sancak, o bölgede yapılacak bir AVM'den, merkezdeki İzmir esnafının zarar görebileceğini belirtti. Esnaftan gelen seslere kulak verdiklerini vurgulayan Mesut Sancak, bu durumu İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte değerlendirip, ortak karar verdiklerini açıkladı. Sancak 'sembol projenin' hem bulunduğu alan Basmane, hem de Kemeraltı gibi, kent kimliği için simge olan yakın bölgelere hareketlilik sağlayacağını, projenin AVM'siz haliyle, merkez ve çevresindeki esnafa ciddi katkı getireceğini söyledi.

Mesut Sancak, proje sonuçlandığında, İzmir turizmine değer katmak istediklerini, projenin Avrupa'ya örnek Türkiye'nin önemli bir cazibe merkezi olacağını belirtti. 'Yeşil' özellikli projede; konut ve ofislerle birlikte; farklı, zengin, kültürel işlevlerin, aynı anda buluşacağını belirten Sancak, proje kapsamında artan kamu menfaati ile İzmir'e yeni bir İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının kazandırılacağını söyledi. Sancak, projenin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yeni kültürpark projesiyle de uyum içinde olacağını belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.