Esenler’de Askeri Alanın Yüzde 50’si İmara Açılıyor!

Esenler’de Askeri Alanın Yüzde 50’si İmara Açılıyor!

Askeri alanların şehir dışına taşınma işlemleri sürerken İstanbul Esenler’de protokoller tamamlandı. İlçedeki Baştabya, Topkule ve Metris kışlalarının yıkım işlemleri devam ediyor.

A+A-

Bu binaların yenileri 1. Ordu Komutanlığı’nın istediği yerlerde inşa edilecek. İlçedeki askeri alanın yüzde 50’si imara açılırken, Metris Kışlası’nın ismi 15 Temmuz Şehitler Parkı olacak.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından gündeme gelen, kent merkezlerindeki askeri birliklerin şehir dışına taşınması işlemleri tüm hızıyla sürüyor. Çevre ve Şehirçilik Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de toplam 326 bin 200 hektar askeri alan var. İstanbul’da 11 bin hektarlık 195 askeri alan yer alıyor. Bu alanların şüphesiz en büyüklerinden üçü de esenler’de yer alıyor. 

İlçe sınırları içerisinde kalan 8.7 milyon metrekare askeri alan, Milli Savunma Bakanlığı ile yapılan protokol gereği 15 Temmuz sonrası Esenler Belediyesi’ne devredildi. Devir işlemlerinin ardından da Milli Savunma Bakanlığı başta olmak üzere kurum ve kuruluşlarla yapılması gereken protokol ve sözleşmeler de imzalandı. Protokole göre, arazi içindeki Baştabya, Topkule ve Metris kışlalarının yıkım işlemleri sürerken, bu binaların yenileri 1. Ordu Komutanlığı’nın istediği yerlerde inşa edilecek. 

35 kat artacak

Bölgede ‘İnsan Yüzlü Şehir ve Şehir Parkı’ da yapılacak. İlçede yer alan askeri alanın yaklaşık yüzde 50’si de imara açılıyor. Bu alanın da maksimum yüzde 40’ında yapılaşma olacak. Yapı ömrünü tamamlayan ve imar kısıtlılığı sebebiyle yenilenemeyen toplam 40-50 bin konut da bölgeye nakledilecek. Bu binaların yerlerine ise konut yapılmayacak. Boşaltılan yerler, donatı alanları haline getirilecek. Proje hayata geçtiğinde Esenler’deki sosyal ve kültürel tesis alanları 5 kat, eğitim tesisi alanları 10 kat, sağlık tesisi alanları ise 35 kat artacak. 

15 Temmuz’a yetişecek

İlçede yer alan Metris Kışlası’nın ismi 15 Temmuz Şehitler Parkı olarak değiştirilecek. Kışla içinde daha farklı tematik parklar da yapılacak. 1 milyon 658 bin metrekare büyüklüğündeki kışlada toplam yaklaşık 400 bin metrekare park yapılacak.  Metris Kışlası 47. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı ile Esenler Belediyesi arasında imzalanan protokol gereği, ilk etapta kışlanın 236 dönümlük kısmı (yaklaşık 26 futbol sahası büyüklüğünde) Esenler Belediyesi’ne devredildi. Alanda şehir parkı çalışmaları da geçtiğimiz günlerde başladı. Parkın 15 Temmuz’un yıldönümünde hizmete sunulması hedefleniyor. Askeri proje alanında 2.5 milyon metrekarelik bir de şehir parkı yer alacak. Çevre ilçelerdekilerle birlikte yaklaşık 3.5 milyon nüfusun yürüme mesafesinde ulaşabileceği şehir parkı, kentsel dönüşüm alanında üretilen dünyanın en büyüğü olacak.

‘Toprağa yakın bir yer olacak’

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, dünyaya örnek bir şehir sunacaklarını belirterek, “Bugün insanımız modernleşme ile birlikte yalnızlaştı. Kalabalık yığınlar arasında kendini yalnız hisseden birçok insan var. İnsanlarımızın bu yalnızlığını giderici geleneksel şehir anlayışı ile bir şehir üreteceğiz. Dikkat edeceğimiz bir diğer unsur ise buranın toprağa yakın bir şehir olması. İnsanlar fıtratı gereği toprağa yakın olmak ister. Topraktan gelen ve yine toprağa dönecek olan insanı, toprak kendisine çeker. Bu insanın elinde olan bir şey değildir. Dolaysıyla bu şehir toprağa yakın bir yer olacak. Yani binalar yüksek katlı olmayacak” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.