Emlakta Mutlaka Bilinmesi Gereken 10 Terim!

Emlakta Mutlaka Bilinmesi Gereken 10 Terim!

Gayrimenkul sektöründe en sık kullanılan ve muhakkak bilmeniz gereken 10 emlak terimini sizler için derledik.

A+A-

Emlak dünyasında da, her sektörde olduğu gibi özel terimler kullanılıyor. Bu özel “emlak dili” için olmazsa olmaz bazı terimleri bilmek önem taşıyor. Özellikle de gayrimenkul danışmanlarının daha verimli çalışabilmek ve başarılı olabilmek için bu emlak terimlerine aşina olması gerekiyor.

Emlak sektöründe birçok terim var ancak bazıları diğerlerine göre daha sık kullanılıyor. En sık kullanılan emlak terimlerini bilmeniz hem işinizdeki başarıyı gösterir hem de müşterilerinizin gözünde deneyimli ve güvenilir bir imaja sahip olursunuz.

İşte gayrimenkul sektöründe mutlaka bilmeniz gereken 10 emlak terimi

  1. Amortisman

Amortisman; kiraya verilen konutun geri dönüş süresidir. Amortisman; gayrimenkul yatırımının yıllar içerisinde sağlayacağı kira geliriyle ortaya çıkıyor. Amortisman süresini hesaplamak için yatırımın bugünkü değerinin, aylık kira gelirine bölünmesi gerekiyor.

  1. Komisyon

Komisyon; gayrimenkul danışmanının aracılık yaptığı bir kiralama ya da satış işlemi sonrasında ücret üzerinden aldığı yüzdelik orandır. Gayrimenkul danışmanı genelde gayrimenkulün gerçek satış değeri üzerinden alıcıdan yüzde 3, satıcıdan yüzde 3 komisyon ücreti alınıyor.

  1. Kapora

Bir evi almak ya da kiralamak isteyen kişiden işlemi garanti altına alabilmek için alınan ücrettir. Bu alıcının ödeyeceği çok küçük bir meblağdır. Kaparo ile gayrimenkul danışmanları için alıcı tarafının caymasına karşın bir tür güvence oluşturuluyor.

  1. Depozito

Kira depozitosu bir çeşit teminat bedeli anlamına geliyor. Kiracının evde yaşadığı sürece mekanda yaşanabilecek sorunlar karşılığında alınıyor. Evde kiracıdan sebep yaşanabilecek sorunlar nedeniyle bu ücret talep ediliyor. Evde kiracıdan kaynaklanan zararlar oluşması durumunda ya zararlar kadar tutar düşülüyor ya da kiracıya taşınması halinde geri ödenmiyor.

  1. Konut kredisi

Peşinatı olan ve ev satın almak isteyen kişilere bankalar tarafından sunulan kredi türüdür. Konut kredisiyle farklı vadelerle ödeme yapmak mümkün.

  1. İpotek

İpotek; peşinatı olan ve ev satın almak isteyen kişilere farklı vadelerde konut kredisi sunan bankaların kendilerini güvence altına almasıdır. Bankalar verdikleri kredi karşılığında alınan eve ipotek koyar. Bu şekilde ödemede bir aksama yaşanması durumunda banka kendini garantiye almış olur.

  1. Bölge raporu

Gayrimenkul danışmanının hizmet verdiği bölgeyle ilgili müşterilerinin gayrimenkul almak için ihtiyaç duydukları bilgileri vermesini kolaylaştıran rapordur. Zingat.com tarafından sunulan Bölge Raporu hizmetiyle Türkiye’nin en büyük 68 şehri, 242 ilçesi ve 1202 mahallesi ile ilgili “ortalama satılık /kiralık fiyatları, yatırım geri ödeme süresi, nüfus yapısı, eğitim durumu, sosyo-ekonomik derecelendirme” gibi verilere ulaşmak mümkün.

  1. Evin değeri

Bir konutun ortalama satış fiyatının belirlenmesidir. Zingat.com tarafından sunulan “Evimin Değeri” hizmeti profesyonel analiz ve bilgi ekiplerinin titiz çalışmaları, akademik kurulun katkıları ve REIDIN ile yaptığı çok özel bilgi ortaklığı anlaşması neticesinde, milyonlarca gayrimenkul bilgisini barındırdığı bir konut değer hesaplama sistemi geliştirildi.

  1. Gayrimenkul değerleme

Bir gayrimenkulün değerinin tam (veya tahmini) şekilde doğru olarak saptanması işlemidir. Bu işlem bağımsız, tarafsız ve objektif ölçütlere ve verilere dayanarak belirlenir.

  1. Gayrimenkul yatırım ortaklığı

Gayrimenkullere ve gayrimenkullere dayalı sermaye piyasası araçlarına, gayrimenkul projelerine, gayrimenkule dayalı haklara ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yapabilen, belirli projeleri gerçekleştirmek üzere adi ortaklık kurabilen, Sermaye Piyasası Kurulu’nun ilgili tebliğinde izin verilen diğer faaliyetlerde bulunabilen sermaye piyasası kurumlarıdır. GYO’lar belirli bir projeyi gerçekleştirmek amacıyla süreli, belirli alanlarda yatırım yapmak amacıyla ya da amaçlarında bir sınırlama olmaksızın süreli veya süresiz olarak kurulabilirler.

Kaynak: zingat.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.