Emlak Vergisi nasıl Sorgulanır, Emlak Vergisi Borcunu Sorgulama ve Borç Hesaplama nasıl yapılır?

Emlak Vergisi nasıl Sorgulanır, Emlak Vergisi Borcunu Sorgulama ve Borç Hesaplama nasıl yapılır?

Emlak vergisi Sorgulama nasıl yapılır? Emlak vergisi hesaplama ve emlak vergisi borç sorgulama ve ödeme işlemlerini buradan öğrenebilirsiniz. 11 Haziran 2016 Cumartesi Emlak Vergisi İşlemleri için tıklayın.

A+A-

Emlak vergisi 2016 yılında kaç lira olacak ve ne zaman ödenmesi gerekiyor. Emlak vergisi sorgulama ve hesaplama artık e devlet üzerinden online olarak yapılabiliyor. Emlak vergisi ödeme koşulları nelerdir? emlak vergisi borç sorgulama nasıl yapılrı. Vergi oranları bu yılda artış gösterdi. GİB emlak vergisi ve muaf olma ile ilgili detaylar haber içeriğinde. Emlak vergisi ödeme zamanlarından biri de Mart ayında gerçekleşir. Emlak Vergi Kanununa göre emlak vergisi; arazi, arsa ve binalar için ödenmesi gereken bir vergidir. Taşınmaz olarak belirtilen bu malların emlak vergileri vergi mükellefleri tarafından ödenmelidir. Emlak vergisi ödemek için  bağlı bulunduğunuz belediyelerin emlak servislerine müracaat edebilir ve ödeme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Vergi borcu sorgulaması yapmak isteyen bir vatandaş ilk olarak gelir idaresi başkanlığının internet üzerindeki vergi dairesi resmi web adresinden 'borç bilgilendirme servisi' seçeneğinden sizden istenen bazı kişisel bilgilerinizi girmeni takdirde Vergi borcu sorgulamanız gerçekleşir. Emlak vergisi tüm konut sahiplerini ilgilendiren bir vergi çeşitidir. Verginizi yılını ikinci çeyreğinde de ödeyebilirsiniz. Emlak vergisi hesaplama, Emlak vergisi nasıl yapılır, emlak vergisi borç öğrenme, 2016 Emlak vergisi sorgulama e devlet, Emlak vergisi için gerekli tüm bilgiler Ajans Haber'de.

EMLAK VERGİSİ SORGULAMA NASIL YAPILIR

Emlak vergisine konu olan gayrimenkul bedeli her 4 yılda bir belirlenen, “yeniden değerleme” oranının yarısı ile her yıl yeniden hesaplanarak, (2016 yılı içerisinde alınan konutlar hariç) vergi konusu olacak gayrimenkul bedeli bulunmaktadır. Maliye Bakanlığı, 2016 yılı için bu oranı %5,58 olarak belirlemiştir. Yani, 2015 ve öncesi alınmış konutlar için 2016 yılında yılı emlak vergisi yeniden değerleme oranı (%5,58/2) %2,79’dur.  Örnek İstanbul’da bulunan bir meskenin 2015 yılındaki bedelinin 200.000 TL olduğunu varsayarsak, yeniden değerleme tutarı: 200.000 TL * %2,79 = 5.580 TL Yeniden değerleme tutarı + 2015 yılı konut değeri: 200.000 TL + 5.580 TL = 205.580 TL (Not: Bin liraya kadar olan kesirlerden sonrası dikkate alınmadığı için vergiye konu olan tutar: 205.000 TL olarak alınacaktır.)İstanbul sınırı, yani Büyükşehir Belediyesi içerisinde yer aldığı ve mesken olduğu için yeniden değerlemeye göre bulanan konut değerinin binde 2'si emlak vergisi olarak hesaplanacaktır: 205.000 TL* %0,2 = 410 TL ödenecek olan toplam emlak vergisi olur.  Bina, arazi ve arsalar için ayrı oranlar belirlenmiştir. Bina emlak vergisinde iki farklı oran vardır. Bina emlak vergisinin oranı binde iki, konutlarda ise binde birdir. Arazi emlak vergi oranı binde bir, arsalarda binde üç olarak ayarlanmıştır. Emlak vergisi oranları bu şekilde hesaplanır.

 

EMLAK VERGİSİ SON ÖDEME TARİHİ

1 Mayıs tarihinde başlayacak Emlak Vergisi ödemeleri 31 Mayıs tarihine kadar devam edecek. Eğer emlak vergisi muafiyetiniz hakkında bilginiz yoksa ve emlak vergisi ödemesi yaptıysanız emlak vergisi ödeme tutarınız belediye tarafından iade ediliyor. İade için belediye yaptığınız müracaatların sonunda düzeltilme yapılmaması ya da 60 gün içinde dilekçeye yanıt verilmemesi sonucunda Belediye Başkanlığı'na hitaben şikayet yolu ile düzeltme dilekçesi veriliyor. Belediye Başkanlığı'ndan 60 gün içinde yanıt gelmez ya da olumsuz yanıt gelirse takip eden 30 gün içinde vergi

EMLAK VERGİSİ HESAPLAMA 

Bina, arazi ve arsalar için ayrı oranlar belirlenmiştir. Bina emlak vergisinde iki farklı oran vardır. Bina emlak vergisinin oranı binde iki, konutlarda ise binde birdir. Arazi emlak vergi oranı binde bir, arsalarda binde üç olarak ayarlanmıştır. Emlak vergisi oranları bu şekilde hesaplanır.

EMLAK VERGİSİ'NDEN KİMLER MUAF OLABİLİR?

1319 sayılı Kanun gereğince ödenen Emlak Vergisi muafiyeti için gereken şartlar;

200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip;
Kışlık evin yanında yazlık eve sahip olmamak
Gelir sahibi olmamak
Bir başka meskende hisse sahibi olmamak
Ev hanımı, engelli, gazi, işsiz, dul-yetimler ve emekliler vergiden muaf olabiliyor.

EMLAK VERGİSİ ÖDEME İÇİN GEREKLİ BELGELER

Emlak bildirimi için gerekli belgeler şu şekilde;
Tapu fotokopisi,
Binalar için yapı kullanma izin fotokopisi,
Binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak ve numarası)
Beyan sahibinin ikamet ve arsa işyeri adresi,
Vergi numarası ve T.C. kimlik numarası

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ

Vergi muafiyeti ilgili olarak 2006 yılında alınan Bakanlar Kurulu (Karar Sayısı: 2006/11450) kararı söyle: “Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlere, emeklilere, gazilere, şehitlerin dul ve yetimlerine ait brüt 200 m2’yi geçmeyen tek meskenin bina vergisi oranının 2007 ve müteakip yıllar için sıfıra indirilmesine ilişkin ekli Karar’ın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığı’nın 14/12/2006 tarihli ve 098539 sayılı yazısı üzerine, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 8 inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 20/12/2006 tarihinde kararlaştırılmıştır.”Özetle, Hiçbir Geliri Olamayanlar, Emekliler, Gaziler, Şehitlerin Dul ve Yetimleri, Brüt 200 M²’yi aşmayan tek konutları için emlak vergisinden muaf olacaklar. İlgili mevzuatta geliri olmayan için tek istisna olarak, 18 yaşını doldurmamış ve kendisine bakacak vasisi bulunan kimselerdir. Bu durumda olan kişiler emlak vergisinden muaf tutulmuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.