Emlak Alırken Satacağınızı Düşünerek Alın!

Emlak Alırken Satacağınızı Düşünerek Alın!

Muğla Fethiye Emlakçılar Derneği başkanı Serdar Oğuz, emlak alım satımı konusunda uyarılarda bulundu. Oğuz, ''Satın aldığınız emlağı bir gün satacağınızı düşünerek satın alın'' diye konuştu.

A+A-

Muğla Fethiye Emlakçılar Derneği başkanı Serdar Oğuz ayaptığı açıklamada "Emlak satın alması kolay ancak satması zor bir emtiadır. Emlakçıların portföyünde daima alıcıdan daha fazla satıcı vardır. Bu yüzden satın aldığınız emlakı bir gün satacağınızı düşünerek satın alın. 

Emlak sahiplerinin genel düşüncesi; satacakları emlak fiyatını belirleyip istedikleri fiyata emlakçılardan alıcı bulmalarıdır. Genellikle satıcının istediği ilk fiyat piyasanın üzerindedir. Bu nedenle pazarlık yapmadan gayrimenkul alınmaz. Emlak yatırımı zamana yapılan yatırımdır. Uzun vadeli yatırımdır. Kısa vadede çok kazanç temin etmek isteyen yatırımcılar için emlak yatırımı doğru bir adres değildir. 

Şehrin gelişim bölgelerini tespit edip bu bölgelerde emlak yatırımı yapılabilir. Şehirlerin gelişim bölgelerine yapılan yatırımlar yüksek getiri potansiyeli taşır. Bu bölgelerde sahip olduğunuz emlakiniz var ise satmaktan ziyade elde tutmayı düşünebilirsiniz. Piyasayı iyi bilen, güvenilir emlakçı her zaman size kazandıracaktır. İyi avukat dava kazandırır, iyi emlakçı da "servet" kazandırır. Size sadece satış yapmak isteyen emlakçılardan uzak dunnakta fayda vardır. Emlak sektörünü bilen, piyasayı bilen, bölgeyi Türkiye ve dünya ekonomileri ile ilişkilendirebilen, talebi öngörebilen, aynı zamanda iyi bir danışman özellikleri olan emlakçınız olsun. Gayrimenkul satılarak zengin olunmaz, satın alınarak zengin olunur veya sahip olunan elde tutularak zengin olunur. Para ihtiyacınız olabilir, bu nedenle gayrimenkulünüzü satmak zorunda iseniz, ihtiyacınızı giderdikten sonra kalan miktar ile değerlenme beklentisi muhtemel olan bir bölgede emlak almak geleceğe dönük iyi bir yatırım olacaktır. Ormana yakın tapular geçmişte hep sorun oldu. Ormana yakın tapu sahibi olmak bir risktir. Şehir plancısı, harita mühendisi, belediye, kadastro dairesi, tapu dairesi, orman idaresi ve güvendiğiniz emlakçıya danışmadan ormana sınırı olan veya onnana yakın yerde veya ormanla ilişkisini öğrenmeden tapu satın almayınız. 

Satın almak isteyip de alamadığınız bir gayrimenkul için üzülmeyin. Piyasada fırsatlar bitmez. Bazen, bir süre sonra aynı emlak daha ucuz olarak karşınıza gelebilir. Ya da sizi daha çok cezbeden bir emlak satın alma imkânı önünüze gelebilir. "Her şeyde bir hayır vardır" derler, buna inanın. Emlak alırken veya satarken acele etmeyin, çok hızlı hareket etmeyin, uzmana danışın! Unutmayın emlak satın alınırken kazanılır, satarken değil. Satın aldığınız gayrimenkulün "emlak beyan değerleri" düşük olabilir. Tapu dairesinde satın aldığınız emlak ile ilgili "gerçek miktara uygun" tapu işlemi yapın. Aksi takdirde gelecek yıllarda Vergi Dairesi ile sorun yaşayabilirsiniz. Tapu satın aldığınız gün ödemediğiniz veya kaçındığınız miktarı cezalı olarak ve faizi ile birlikte ödersiniz. Diğer bir konu; şu an geçerli yasaya göre satın almış olduğunuz gayrimenkulü 5 yıl içinde satarsanız "değer artış kazancı vergisi" ödemeniz gerekir. Aynı gayrimenkulü 5 yıl içinde satarsanız; satın alırken gerçek satış rakamından yapılmış tapu işlemi sizi yüksek "değer artış kazancı" dolayısıyla vergi ödemekten kurtarır. 

Emlakçılar vasıtasıyla satın aldığınız gayrimenkullerde, emlakçı ile komisyon pazarlığı yapmaktan ziyade emlak ile ilgili iyi pazarlık yapın. Emlakçının hak ettiği ücreti ödeyin. Herhangi sebeple kesinti yapmaya yeltenmeyin. Sözlere ve sözleşmelere uyun. İyi ve sağlıklı ticaret ilişkisi uzun süreli olur, uzun dönemde siz kazanırsınız" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.