Devlet Konut Kiralama Sistemi Kursun!

Devlet Konut Kiralama Sistemi Kursun!

Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) tarafından gerçekleştirilen "Dar Gelirliler İçin Konut Politikaları" toplantısında, devletin ucuz konut yapmak yerine sübvanse edebileceği "Konut Kiralama Sistemi" kurması gerektiğini dile getirdi...

A+A-

Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) tarafından gerçekleştirilen "Dar Gelirliler İçin Konut Politikaları" toplantısında, GİSP Başkanı Hakan Gümüş, dar gelirlilerin ev sahibi olabilmesi için devletin, ucuz konut yapmak yerine, sübvanse edebileceği "Konut Kiralama Sistemi" kurması gerektiğini dile getirdi.

Toplantıda bulunan CRE Danışmanlık Kurucu Ortağı Gülcemal Alhanlıoğlu, "Gayrimenkulün hammaddesi arsa olduğu için ve arsa fîyatlan da çok yüksek olduğu için özel sektör, orta ve üst gelir grubuna konut üretmeye devam etmektedir. Yaşanılan satış sıkışıklığının ana sebebi de burada yatmaktadır. Türkiye'de konut sahipliliği oranı yüzde 70 seviyesindedir ve bu yüksek bir orandır. Sağlıklı bir kent ekonomisinde, konutlann yüzde 30'dan fazlası kiralıktır ve yüzde 5-7'si sosyal konut olarak kiralıktır ve yüzde 1-3 aralığında dezavantajlı gruplar ve yardıma ihtiyacı olanlar için tasarlanmaktadır" şeklinde açıklamada bulundu.

'Sosyal kiralık konut' 

Alhanlıoğlu, "Dar gelirliler için konut politikalan Türkiye'deki kentleşme stratejisinin temel taşı haline getirilmelidir. Planlama mevzuatında yer alan, sosyal kiralık konut piyasasını canlandırmakla bu gelir grubunun konut ihtiyacına cevap verilebilir. Türkiye'de dar gelirliler için konut politikalarının en etkili biçimi kamunun özel sektörle birlikte hareket etmesidir. Bu sayede hesap verebilir organlarla uzun vadeli politikalar üretilebilir" diye konuştu.

Dar gelirlilerin konut edinmesi konusunda hedef kitlenin tam olarak analiz edilmesi gerektiğini vurgulan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "Ayrıştırmadan çok bir arada yaşama kültürünü vurgulayan politikaların belirlenmesi bence kritik bir konu. Bunu yaparken bu işin ana sahibinin kim olacağının belirlenmesi büyük önem taşıyor. Özel sektörün burada bir oyuncu olmasını sağlayabilecek bileşenler ve çerçeve kurallar setinin belirlenmesi gerekir. Bunun için çok yolumuz olduğunu biliyoruz ancak artık yola çıkma zamanı". dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.