Demir Fiyatları Düşecek!

Demir Fiyatları Düşecek!

Son günlerde artan demir fiyatlarından şikayetçi olan müteahhitler, fiyatlarda düşme olmazsa projelerde yavaşlama yaşanacağını belirtiler. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan gayrimenkul sektörü temsilcileri ise fiyatların düşeceğini müjdeledi.

A+A-

Müteahhitler fiyat artışından şikeyetçi. Piyasada ürün bulmakta zorlandıklarını her defasında dile getiren müteahhitler işlerin yavaşladığını belirtiyorlar.  

Gayrimenkul sektörü temsilcileri konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda ise demircilik sektöründe kapasite kullanım oranlarının yüzde 56'ya düştüğünü, bu nedenle bazı sıkıntılar yaşandığını ancak fiyatların tekrar düşme eğiliminde olduğunu söylüyorlar. 

Referandumdan sonra iç piyasa hareketlendi

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, " Türkiye’de demirde kapasite yüksek. Talebin üzerinde arz var. Bu yüzden haddaneler üretimin belli bir kısmını ihraç ediyor. Yakın zamana kadar Türkiye’de demir üretimi o kadar boldu ki, biz inşaat firmaları olarak normalde 1 ay öncesinden sipariş vermemiz gerekirken, nasıl olsa hazırda çok var diye 3 gün kala sipariş vermeye başlamıştık. Referandum öncesi iç piyasa biraz yavaşladı. Buna ihracattaki düşüş de eklenince bazı haddaneler üretimi geçici olarak durdurdu. Ancak referandumdan sonra iç piyasa tekrar hareketlendi, ihracat da arttı. Ansızın gelen talep dengeyi bozdu. Sipariş süreleri, 3 günden tekrar 15-20 güne, 1 aya çıktı. Ancak talep artınca bu haddaneler tekrar üretime geçti. Yani iddia edildiği gibi bir arz sıkıntısı söz konusu değil. Sadece sipariş süresi uzadı. Orta çaplı bir şantiyede dahi belli miktarda stok vardır. Çocuk oyuncağı mı bu... Demirde görünen fiyat artışı da suni bir artış. Göreceksiniz 15 gün içinde hem demir fiyatları gerileyecek hem de sipariş süresi tekrar kısalacak. Kısa bir süre önce betonla ilgili de bazı spekülasyonlar oldu. Şimdi beton fiyatı da düştü” diye açıklama bulundu.

Demir borsa gibidir

Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya "Demir borsa gibidir. İner, çıkar. Fiyatı artabilir, düşebilir. Ancak bizim inşaat sektörü olarak iş bırakmak gibi bir lüksümüz yok. Öyle bir şey yapamayız, müşterilerimize taahhütlerimiz var" şeklinde konuştu. 

Olması gereken demir fiyatı 1.7 TL

KONUTDER Başkanı ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas ""Ortada müdahale edilmesi gereken bir durum var. Acilen kapasite kullanım oranları artmalı. Bu dolar kuruyla olması gereken demir fiyatı 1.7 TL seviyesidir" dedi. 

Rakamlar düşme eğilimde 

Egeyapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı ise "Biz firma olarak planlarımızı uzun vadeli yaptığımız için şimdiye kadar teminde sıkıntı yaşamadık. Ancak sektörden temin süresinin 30-40 güne kadar çıkabildiğini duyuyoruz. Sektörü temin süresinden ziyade fiyat artışı etkiliyor. Ton başına 500 TL'lk bir fiyat farkı söz konusu. Ama aldığımız duyumlar da bu rakamların düşme eğilimine girdiği yönünde" diyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.