Demir Fiyatları 2 Bin TL'nin Altına Düştü

Demir Fiyatları 2 Bin TL'nin Altına Düştü

İnşaat müteahhitlerinin iş bırakma resti, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın İthal demirin önünü açacak tasarıyı meclise getirmesi etkisini gösterdi. İnşaat Demirinin ton fiyat 1.950 liraya kadar düştü.

A+A-

Son bin 350 liradan 2 bin 200 liraya kadar yükselen inşaat demirine karşı sektör kazan kaldırmıştı. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) fiyatların düşmemesi halinde 9 haziranda tüm müteahhitleri iş bırakama eylemine davet ederken sanayi bakanlığı da harekete geçti. Bakanlık ithal demirde yüzde 30 olan gümrük vergisini yüzde 15'e indirmek için hazırladığı tasarıyı meclise sundu.

Tüm bu gelişmelerin ardından inşaat sektörü fiyat indirimine gitti. 2 bin 200 TL dolaylarında olan demir fiyatları 1940-1950 TL dolaylarına geriledi.

Hükümet devreye girdi

Demir üreticileri de inşaatçıların plansız hareket edip birden siparişe yüklendiğini, bu nedenle gecikmeler olduğunu açıklamıştı. Bunların sonunda demir krizine çözüm bulmak için hükümet devreye girdi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci demirde yüzde 30 olan gümrük vergisi oranının yarıdan fazla indirilmesine ilişkin kararnamenin Bakanlar Kurulu’nda imzalandığını söyledi. Demir-çelikte ihracata verilen ürünlerin iç piyasaya sürülmesiyle fiyatlar da gerilemeye başladı. Demir krizi böylece çözüldü.

Üretim de tüketim de düştü

TÜRKİYE Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) verilerine göre, Nisan’daki referandum öncesinde yılın ilk 3 ayında, ağırlıklı bir şekilde inşaat sektörü tarafından tüketilen uzun ürün üretimi yüzde 9.8 azalışla 6 milyon ton olurken, tüketim yüzde 21.1 düşüşle 3.36 milyon tona geriledi.

İç piyasaya ürün verdik

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) verilerine göre, Ocak-Mayıs döneminde inşaat çeliği ihracatı yüzde 11 azalışla 2.7 milyon tona geriledi. İhracattan dolayı iç piyasada inşaat demiri bulamadıklarından yakınan inşaat sektörü temsilcilerinin asılsız iddialarını ihracat rakamlarının yalanladığını söyleyen ÇİB Başkanı Namık Ekinci, 5 aylık dönemde inşaat çeliğinde beklentilerin üzerinde bir kayıpla karşılaştıklarını belirtti. Ekinci, “2008 yılında 10.3 milyon ton olan inşaat çeliği ihracatımız, 2012 yılında yüzde 17 azalış ile 8.5 milyon tona, 2016 yılında yüzde 32 azalış ile 7 milyon tona geriledi. Ocak-Mayıs döneminde iddia edilenin aksine düşüş devam etti. Bu da ürünlerin artan bir oranda iç piyasaya verildiğini gösteriyor” dedi.  

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.