Darende Riskli Alan Kararı İptal Edildi!

Darende Riskli Alan Kararı İptal Edildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm kapsamında aldığı ‘riskli alan’ kararlarından biri daha iptal edildi.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm kapsamında aldığı ‘riskli alan’ kararlarından biri daha iptal edildi. Danıştay, Malatya ili Darende ilçesindeki Zaviye mahallesi Kaledibi mevkii için riskli alan iptal kararı verdi. 

Zaviye mahallesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı 5 Kasım 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmış, karara göre Darende ilçesine bağlı Zaviye Mahallesi sınırları içinde kalan belirli bir bölge riskli alan ilan edilmişti.  Riskli alan kararı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili yazısı üzerine, 6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanununun" 2. maddesi uyarınca alınmıştı. 

Zaviye mahallesi sakinlerinden Hikmet Uzun konuyu yargıya taşıdı ve Danıştay 14. Daire yürütmeyi 17 Mart 2016 tarihinde durdurdu. 

 

6306 sayılı Yasa ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin öngördüğü koşulların detaylı bir teknik rapor ile açıklığa kavuşturulmadığı sonucuna varıldığından, dava konusu işlemin Malatya İli,Darende İlçesi,Zaviye Mahallesi,Kaledibi Mevkii,3 ada,4 sayılı parsele ilişkin kısmının iptaline karar verilmesi gerektiği düşünüldü. 

Malatya ili Darende ilçesindeki Zaviye Mahallesi'nde Kaledibi Mevkii adlı rantı yüksek bir yer olduğu ve Hulusi Efendi Vakfı adlı yapının çıkarları doğrultusunda riskli alan edildiği iddia edildi.

Davanın Özeti : Malatya İli, Darende İlçesi, Zaviye Mahallesi sınırları içerisinde bulunan, sınır ve koordinatları Bakanlar Kurulu Kararına ekli kroki ile listede gösterilen alanın, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2. maddesi uyarınca "Riskli Alan" olarak ilan edilmesine ilişkin 05.11.2015 günlü,29523sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 12.10.2015 günlü 2015/8143 sayılıBakanlar Kurulu kararının, yapıların hangi yönden can ve mal kaybına yol açma riskinin bulunduğunun gerekli jeolojik ve fiziki çalışmalar yapmayıp somut olarak tespit edilmediği, dava konusu alanda son yüzyılda can ve mal kaybına neden olan bir doğal afetin meydana gelmediği iddia edilerek iptali istenilmektedir.

Davalı İdarelerin Savunmalarının Özeti: Dava konusu Bakanlar Kurulu kararının 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2. maddesi ve ilgili yönetmeliğe uygun olarak tesis edildiğinden davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.