Çankayalı Firmalardan İzmir'deki İhalelere Yoğun İlgi!

Çankayalı Firmalardan İzmir'deki İhalelere Yoğun İlgi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortalama bedeli 600 milyon lira olan iki büyük projesinde ihaleler yapıldı. Teklif veren toplam 29 firmadan 22’sinin merkezinin Ankara Çankaya olması dikkati çekti.

A+A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 15 Aralık ve 20 Aralık'ta peş peşe yaptığı iki büyük ihaleye teklif sunan firmaların büyük çoğunluğunun Ankara Çankaya merkezli olması, iki yıl önceki "Yeni yönetmelikle İzmirli firmalar devre dışı bırakılıyor" iddiasını yeniden gündeme taşıdı. Tartışmaları alevlendiren ihalelerin ilki 15 Aralık'ta yapıldı. Hazırlık süreci yaklaşık 10 yıl süren Bostanlı Mavişehir'deki opera binası için 5 firma teklif verdi. Bu firmalardan 4'nün merkezi Çankaya. Diğer şirketin de Çankaya merkezli firmayla ortaklığı var. 67 bin metrekarelik alanda yükselmesi öngörülen opera binası için ihaleye katılacak firmalara daha önce benzer iş bitirme, deneyim şartı getirildi. Ayrıca firmalardan daha önce üstyapı ve 'sahne mekaniği' bölümlerinde iş yapmış olması istendi. Firmaların "Yeni Opera Salonu veya Drama Sahnesi Mekaniği İmalatı" veya "Eski Sistemin Kaldırılarak Yeniden Yapıldığı Bir Sahne İmalatı" yaptığına ilişkin iş bitirme belgesini ihale dosyasına koymaları da talep edildi. Durum böyle olunca 395 milyon 973 bin 697 lira muhammen bedelle çıkılan ihaleye bazı firmalar iş ortaklığı şeklinde katıldı. İkinci ihale ise 20 Aralık'ta yapıldı.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi kamuoyunda "uçan yol" olarak bilinen ve Konak ile Bornova'yı bağlaması öngörülenbağlantı yolunda inşa edilecek 2.5 kilometre uzunluğundaki tünel için teklifleri aldı. 24 teklifin sunulduğu ihaleye katılan firmalardan 17'sinin Ankara Çankaya merkezli olması dikkat çekti. Muhammen bedelleri toplamda 600 milyon lirayı bulan her iki büyük ihalede de Ankara Çankaya Merkezli firmaların ağırlıklı olması kafalarda soru işaretleri oluşturdu. İzmir'in bu denli büyük ihalelerinde Ankaralı firmaların ön saflarda yer alması kentte daha önce bu konuda yaşanan tartışmaları da alevlendirdi. Sektör temsilcileri, hazırlanan ihale şartnamesinde yer alan özel hükümler nedeniyle İzmirli firmaların devre dışı bırakıldığını, dolayısıyla rekabet koşullarının tam oluşmadığını öne sürdü. Her iki büyük ihale için komisyonların henüz değerlendirme aşamasında olduğu öğrenildi. İhaleleri hangi firmaların kazanacağı da merak konusu oldu.

İKİ YIL ÖNCE TARTIŞILMIŞTI

İhalelerde Çankaya merkezli firmaların ön plana çıkması İzmir'de iki yıl önce tartışma konusu olmuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe'nin daha önce Çankara'da bürokrat olarak görev yaptığına dikkat çekilmişti. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda inşa edilecek 52 milyon liralık taşıt altgeçidi ihalesine çoğunlukla Ankaralı firmaların başvurması yankı uyandırmış MÜFED Başkanı Necip Nasır, muhammen bedelin 5 katı iş bitirme belgesi istendiğini, bunun İzmirli firmaların devre dışı kalması anlamına geldiğini kaydetmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.