Bingöl Kültür Mahallesi'nde Kentsel Dönüşüme Tepki!

Bingöl Kültür Mahallesi'nde Kentsel Dönüşüme Tepki!

Bingöl Kültür Mahallesi'nde gerçekleşen kentsel dönüşüm çalışmaları halkın tepkisine yol açtı. Bölgede arsa değerine göre hak sahiplerine verilen dairelerin sayısı az bulundu.

A+A-

Bingöl Kültür Mahallesi, 2011 yılında, belediye meclisi kararıyla Kentsel Dönüşüm kapsamına alındı. Bir kısmı 3 katlı bir kısmı da 2 katlı binalardan oluşan alan için Belediye,  TOKİ  yerine yerel müteahhitlerle anlaşarak projeyi yapacağını açıkladı. Proje kapsamında 4 Mart'ta Kültür Merkezinde hak sahiplerine bilgilendirme yapıldı.

Başkan Barakazi, 157 dönümde uygulanacak çalışma ile altyapı ve üstyapının komple yenileneceğini belirterek şunlan söyledi: Konutların iç oturma alanlarının en az 125 metrekare olacak. Bowling salonu, sergi salonu, sinema salonu, açık ve kapalı cafe ve restaurantlar barındıran kültür merkezi ile yeşil alanlar, çocuk oyun alanları, spor alanlarıyla Bingöl'de yeni bir yaşam merkezi oluşacak. 2. etap çalışmasıyla bin 174 konut, 47 dükkan, 34 iş merkezi ofis, bir adet butik otel ve kültür merkezi yapılacak" dedi. 

Bu amaçla hak sahiplerinden evlerin boşaltılması istendi. 7 Ekim 2016'da hak sahipleri ile Belediye arasında ön sözleşme başvurulan başladı. 2 ay içerisinde 3 katlı binaların ve Mart 2017'de 3 katlı binaların yıkılacağı belirtildi. Ayrıca 32 ay 18 bin lira hak sahiplerine kira verileceği söylendi. 

Halkın tepkisi dikkate alınmıyor 

5 aydan fazla bir süredir daireleri boşaltıp kiracı konumuna düştüklerini söyleyen hak sahipleri, "Belediye yetkilileri, boşaltılan evlerimiz için gerekli güvenliği alacaklarını söylediler. Kapı, pencere, cam, çatı, musluk, komeş, para edecek ne varsa çalındı. Sokak çocukları daireleri ateşe veriyor. Evlerimize geri dönemiyoruz. 5 aydır cebimizden kira ödüyoruz. Belediye'nin bu işin üstesinden gelemeyeceğini düşünmeye başladık. Ön sözleşmede 3 katlı ve 2 katlıların arsa değeri verilmedi. Müteahhit 2 katlı evi olan hak sahibine 2.5 daire veriyor. Belediye'nin sunduğu projede 1 buçuk daire bile verilmiyor. Başbakan Kentsel Dönüşüm zorunlu değil gönüllü dönüşümdür diyor. Uzun binalar yerine yatay binaların yapılacağını söylüyor. Bingöl'deki dönüşümde halkın görüşü dikkate alınmıyor."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.