Basmane Çukuru’nda flaş gelişme: Projeye Engel Kalmadı

Basmane Çukuru’nda flaş gelişme: Projeye Engel Kalmadı

‘Basmane Çukuru’na açılan ihale iptal davası sonrası önemli bir gelişme yaşandı. Zorlu Holding Yönetim Kurulu üyesi Kemal Zorlu ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) arasındaki davaya dayanak olan pürüzlerin giderildiği ve uzlaşı sağlandı. Böylece Fol

A+A-

Tartışmalı Basmane Çukuru projesinin ilk sahibi Zorlu Holding Yönetim Kurulu üyesi Kemal Zorlu, geçtiğimiz yıl ihalesi yapılan ve Folkart A.Ş.’nin kazandığı ihaleye itiraz etmiş ve iptal davası açmıştı. Davanın açılmasının ardından süreç ile ilgili yeni gelişmeler yaşandığı öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

İzmir'de inşaatı Eylül 1999'da durdurulan, imar planları, açılan davalarda sürekli iptal edilen Dünya Ticaret Merkezi, geride kalan 17 yılda yapılamamıştı. Projeyi yapacak ortaklardan EGS Bank'ın bu süreçte iflas etmesi, Güçbirliği Holding'in de borçlarını ödeyememesi üzerine TMSF buradaki hisselere el koymuştu.

Yılan hikayesine dönen proje için İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’e maddi ve manevi zarar veren bu alandan kurtulmanın yolunu kamu payını artırmakta aradı. TMSF’yle masaya oturdu ve belediyenin hissesini yüzde 18’den yüzde 30’a çıkardı. Böylece Büyükşehir Belediyesi kendisine ait Belediye Hizmet Binası ve otopark yapımı için önünü açmış oldu.

TMSF tarafından geçen yıl çıkılan iki ihalede talip bulunmazken, üçüncü ihalede Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak ile birlikte Rıza Akça ve Namet ile Maret’in sahibi Sakaryalı İşadamı Tarık Kaya 3’lü konsorsiyum olarak ihaleyi kazanmıştı.

İYİ NİYETLE GELİRLERSE…

İhalenin hukuki olmadığını belirten ve harekete geçen Kemal Zorlu, TMSF’nin açtığı ihalenin iptali için dava açtı. Zorlu yaptığı açıklamada, “Bu işin çözümü için iyi niyetli gelirlerse masaya otururum, bu tavırda devam ederlerse yapacak çok şey var” demiş ve anlaşma için açık kapı bırakmıştı.

Diğer yandan Kemal Zorlu’nun yaptığı dava hamlesine Mazhar Zorlu Holding’in hissedarı ve kardeşi Nafiz Zorlu itiraz etmiş ve iki kardeş birbirine düşmüştü. Nafiz Zorlu, ““Abim maalesef doğruluğu zerre kadar gerçek olmayacak beklentilerle, derhal anlaşılabilecek çözümlerin önünde engel olarak durmaktadır. Değerli ağabeyimin, yaşadığı şanssız dönem sonrası, makul bir çizgiye gelmesini diliyorum” demişti.

NAFİZ ZORLU: SÜRECİN SORUNSUZ BİTTİĞİ ANLAMINA GELİYOR

Bu süreçte TMSF ile yapılan görüşmelerde ise olumlu bir gelişmenin yaşandığı öğrenildi. Borçlar konusunda TMSF ile anlaşma yoluna giden Kemal Zorlu’nun açtığı davayı da geri çektiği dile getirildi. Konu ile ilgili Ege’de Son Söz’e açıklamalarda bulunan Nafiz Zorlu, “Bu durum benim istediğim bir haldi. Çünkü ben sorunun çözülmesini tüm pürüzlerin ortadan kalkmasını istiyordum. Şirketin büyük bir risk altına girmesine neden olacak kararsızlık durumu ortadan kalkmış oldu. TMSF ile anlaşılması sürecin sorunsuz bittiği anlamına geliyor.

PÜRÜZ ORTADAN KALKMASAYDI...

Yıllara yayılan borç ödeme planı TMSF tarafından belirlenmişti. Pürüz ortadan kalkmasaydı Zorlu Holding bünyesindeki Ege Plastik ve Ege Yıldız gibi şirketlere yük getirecek ve dengesini bozacaktı. Anlaşma konusunda bir yazılı belge görmedim ama sorunun çözüldüğünü ben de duydum. Bu konu doğrudan Kemal Zorlu’yu ilgilendiriyor. Çünkü kendisinin kamuoyuna yaptığı açıklamalar vardı. Asıl konuşması ve değerlendirmesi yapması gereken odur” dedi.

Yaşanan gelişmelerin ardından adı ‘utanç çukuru’ Basmane Çukuru’nda yapılacak olan projenin önünde herhangi bir engel kalmadı. TMSF ile yapılan uzlaşının ardından Kemal Zorlu’nun açtığı davayı geri çektiği dile getirilirken proje revizyonları için çalışmaları tamamlandı ve Büyükşehir Belediyesi ile Folkart A.Ş. arasında uzlaşı sağlandı. Proje ile Büyükşehir Belediyesi yeni hizmet binasına kavuşacak.

Egedesonsöz

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.