Asansörlerin Tasarımında Yeni Düzenleme

Asansörlerin Tasarımında Yeni Düzenleme

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, asansörlerin tasarımına yönelik yeni düzenlemeler getirdi.

A+A-

Resmi Gazete'de yayınlanan bildiriye göre asansörlerin yapım ve tasarımına yeni düzenlemeler getirildi.

Buna göre asansör yaptırıcı ve bina sorumlusu, yapılacak asansörün binaya yapımına uygunluğu, asansörlerin bekleme süresini, asansörün seyir hesabını, katta bekleyecek insan sayısı gibi trafik hesabını yetkili mühendislere düzenlettirecek.

Yapılan trafik hesabının ardından yapılan asansörün proje ve montajı için yeni bir sözleşme yapılacak. Sözleşmede yer alan detaylar ve hangi işlemlerin kimler tarafından yapıldığı detaylı bir şekilde incelenecek.
Trafik hesabı sonrasında belirlenen öncü proje, belirlenen asansörler sözleşmeyi imzalayan asansör monte eden kişiler tarafından hazırlanacak. Asansör uygulama projesinin hazırlanmasında öncü projede belirtilen gereklilikler esas alınacak ancak yapı tasarımından kaynaklanan zorunlu hukuki sınırlamalara ilişkin değişikliklere yönelik bilgilerin asansör uygulama projesinde belirtilmesi monte eden tarafından sağlanacak.

Asansör monte edenle yaptırıcısı arasında yapılan sözleşme neticesinde TS EN 81-1 +A3 veya TS EN 81-2 +A3 standartlarında yer alan yapım ve montaj için güvenlik gerekliliklerine göre hazırlanan ve 1 Eylül 2017 tarihine kadar ilgili ruhsat makamı tarafından onaylanan asansör avan veya uygulama projelerine uygun olacak şekilde söz konusu tarih itibarıyla piyasaya arz edilen asansörlerin periyodik kontrolünde ve tescilinde, TS EN 81-20 ve TS EN 81-50 standart gereklilikleri aranmayacak.

İlgili ruhsat makamı tarafından 1 Eylül'den sonra onaylanan asansör avan veya uygulama projelerine uygun olacak şekilde piyasaya arz edilen asansörlerin periyodik kontrolünde ve tescilinde ise TS EN 81-20 ve TS EN 81-50 standartlarında yer alan yapım ve montaj için güvenlik gereklilikleri talep edilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.