Antalya Demre'de Sit Alanında Yapılan İnşaat Sorunu TBMM'de!

Antalya Demre'de Sit Alanında Yapılan İnşaat Sorunu TBMM'de!

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya'nın Demre ilçesindeki Gürses Mahallesi'nde birinci derece arkeolojik sit alanında yapılan inşaatla ilgili işlemler ve zarar gören tarihi eserler hakkında iki ayrı soru önergesi hazırladı..

A+A-

Antalya'nın Demre ilçesindeki Gürses Mahallesi'nde birinci derece arkeolojik sit alanında yapılan inşaatla ilgili işlemler ve zarar gören tarihi eserler meclis gündemine taşındı. 

Konuya ilişkin iki farklı soru önergesi hazırlayan CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, önergelerinden birini Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya, diğerini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya iletti.

Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya yönelik önerge

Antalya’nın Demre İlçesi Gürses Mahallesi’nde birinci derece arkeolojik sit alanı üzerinde inşaat yapıldığı, Müze Müdürlüğü’nün şikayetine rağmen inşaatın sürdüğü ve bölgedeki tarihi eserlerin tahrip edildiği bildirilmektedir.

Bu kapsamda;

1- Antalya’nın Demre İlçesi Gürses Mahallesi Gımıt bölgesindeki 1’inci derece arkeolojik sit alanındaki inşaat ile ilgili Demre Müze Müdürlüğü’nün başvurusu üzerine hangi işlemler yürütülmüştür?

2- İnşaatın başlangıç aşamasında yapılan başvurudan sonra bölgede yeniden inceleme yapılmış mıdır? Bölgede ne kadar tarihi eser tahrip olmuştur?

3- Demre Belediyesi’ne inşaatın durdurulması için yazı yazılmış mıdır? Ne yanıt alınmıştır?

4- Yaklaşık bir yıllık sürede inşaat tamamlanma aşamasına gelirken, Bakanlığınız tarihi eserlerin korunmasını neden sağlayamamıştır? Mevzuat mı yetersiz kalmıştır, yoksa inşaatın durdurulması bürokratik nedenlerle mi mümkün olmamıştır? Konunun soruşturulması ve tarihi eserlerin korunması sağlanacak mıdır?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelik önerge

Antalya’nın Demre İlçesi Gürses Mahallesi’nde birinci derece arkeolojik sit alanı üzerinde inşaat yapıldığı, Müze Müdürlüğü’nün şikayetine rağmen inşaatın sürdüğü ve bölgedeki tarihi eserlerin tahrip edildiği bildirilmektedir.

Bu kapsamda;

1- Demre’de arkeolojik sit alanında, Likya döneminden kalma tarihi eserleri tahrip ederek yapılan inşaat ile ilgili Demre Belediyesi’nden gerekli izin ve ruhsatlar alınmış mıdır?

2- Belediyedeki kayıtlara göre, söz konusu inşaatın niteliği nedir ve sahibi kimdir? Belediyeden izin ve ruhsat alınmamış ise inşaata nasıl başlanmış ve tamamlanma aşamasına gelmesine nasıl izin verilmiştir?

3- Demre Müze Müdürlüğü’nün inşaatın durdurulmasıyla ilgili başvurusundan Belediye’nin bilgisi yok mudur?

4- İnşaatın durdurulmamasında, inşaat sahibinin siyasi bağlantılarının etkili olduğu iddiaları incelenecek midir? “Görmedim, duymadım, bilmiyorum” yaklaşımıyla tarihi eserlerin, doğanın tahrip edilmesine yol açan süreçlerin soruşturulması sağlanacak mıdır?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.