Antalya Balbey Kentsel Dönüşüm Projesinde Sona Gelindi!

Antalya Balbey Kentsel Dönüşüm Projesinde Sona Gelindi!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Balbey Kentsel Sit Alanı ve Çevresi Kentsel Yenileme Projesi'nde sona gelindiğini söyledi

A+A-

Proje Danışmanı Ercan Biçer’in Balbey Proje sunumunun ardından söz alan Menderes Türel, kendisinin de eski bir Balbey sakini olduğunu ifade ederek, “Antalya’nın en değerli tarihi merkezi olan, gerçek Antalya kimliğini temsil eden Balbey’i yeniden ortaya çıkaracak, ayağa kaldıracak bir gayretin içerisindeyiz. Bunun için hep birlikte elimizi taşın altına koyduk. Bu nedenle, bu dönüşüm benim için önem arz ediyor. Bildiğiniz gibi Balbey bir kentsel sit alanı. Bugüne kadar birçok imar planı yapılmış Balbeyle ilgili ama bugünkü makus talihinden bir türlü kurtarılamamış. Biz Bakanlar Kurulu’ndan karar çıkartarak alanı kentsel yenileme alanı ilan ettik. Balbey artık bir devlet projesi haline dönüştü. Devletimizin garantisi altına girdi. Belediye olarak devletimizin sorumluluğunu üstlendik ve bu alanla ilgili çalışmalarımıza da hızla başladık. İnşallah hepimiz için hayırlı sonuçlara ulaşacağız.” diye konuştu.

Türel, “Balbey sit alanı olduğu için Koruma Kurulu’nun planı onaylaması gerekiyor. Antalya sivil toplum kuruluşlarımızın kabulü önem arz ediyor. Bu da tabi sizlerin desteği ile mümkün. Bu nedenle biz sizin desteğinizi bu projede arkamızda hissetmek istiyoruz. Bakın Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesini Kepezaltı Santral’de gerçekleştirdik. 1300 dönümlük bir alan, 2 milyon metrekarelik bir inşaat alanından bahsediyoruz. Bugün Türkiye’de örnek gösterilen sorunsuz tek proje. Nedeni ne biliyor musunuz; nedeni oradaki halkın yüzde 99.9’u bize güvenerek ortaya koyduğumuz sözleşmeleri büyük bir güven içerisinde imzaladı. Bu bizim yolumuzu birçok yerde açtı. O yüzden biz bütün hak sahiplerine ulaşmanızı, komşularınıza ulaşmanızı, anlatmanızı, kentsel yenileme ile Balbey’in erişeceği değeri aktarmanızı ve projeye fiili desteğinizi de göstermenizi istiyoruz. Sadece kendi sorununuzun değil, komşularınızın da sorunlarının çözülmesine katkı koymanızı bekliyoruz. Çünkü bu halkın bütünleşmesi ile çok daha kolay oluyor. Öbür türlü zorlayıcı şartlar tercihimiz değil, hem de daha zor sonuca ulaşıyor. Bu çerçevede bizim için önemli olan husus şu; ben Menderes Türel olarak, biz Büyükşehir Belediyesi olarak bu işin sigortasıyız. Hak sahibi ile müteahhidi karşı karşıya getirmek yerine, biz hak sahibinin avukatlığını üstleneceğiz. Yani sizlerin avukatlığını üstleneceğiz ve sizlerin hakkını sonuna kadar savunacağız. Kamuya da, size de, Antalya’ya da değer katan bir proje çıkmasını sağlayan yoğun gayreti belediye olarak sorumluluğu üstleneceğiz. Sizin desteğinizle herkesin gıpta ettiği bir proje ortaya çıkacak inşallah” şeklinde konuştu.

Değeri en az 5 kat artacak

Proje tamamlandığında mülk değerlerinin en az 5 misli artacağına dikkati çeken Menderes Türel, şöyle devam etti; “Projenin ilk amacı sit alanı ile çeperi ile çok değerli bir alan yaratmak. Mevcut değeri en az 5 kat arttırmak. Birçok örnekte çok daha fazla değer artışlarını Türkiye’de görüyoruz, mutlu oluyoruz, bize de referans oluyor. Yeşil alanlar, otoparklar, düzgün sokak dokuları, kullanışlı yollar lazım. Bunları yapmasak evlerinizi altından kaplasak ne olur? Hiçbir şey ifade etmez, hiçbir değer kazanmaz. Bu bütüncül bir proje. Burayı yoluyla, alt yapısıyla, üstyapısıyla, çiçeğiyle, böceğiyle, peyzajıyla geliştirmemiz lazım. Otoparksız bir yapının değerinin olmadığını hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Bunları bir anlamda birlikte düşünerek bir bütüncül proje ortaya koyacağız”

Yıllardır özlemini çektiğimiz merkez olacak

Projeye dair detayları mahalle sakinleriyle paylaşan Menderes Türel, kamulaştırma sonucu yaşanabilecek metrekare kayıplarının da misliyle geri döneceğini belirtti. Türel, şu bilgileri verdi: “Ortada sit alanı, tescilli yapılar, tamamen tarihi yapıya uygun dönüşürken, çeperlerde de Antalya’nın modern yapıları olacak. İstanbul’u bilenler eski Maçka Parkı’nı hatırlarlar. Londra’da Hyde Park’ın yanındaki apartmanlar da aşağı yukarı bu konseptte denilebilir. Burası da öyle olacak. Geniş ortak alanlar, yer altı otoparkları, yeşil alanlar, ticari işletmeler, kaliteli konutlar ve yürüme yolları ile müthiş bir tarihi merkez inşallah ortaya çıkacak. Balbey’de farklı kullanımlar birlikte yer alacak. A tipi iş merkezleri de olacak, şık apartmanlar da. Sonuçta hedefimiz Balbey’deki yapıların değerini en az 5 katına çıkartmak. Bunun için az da olsa metrekare kaybedebilirsiniz. Yani bugünkü mülkiyet haklarınızda 100 metrekare ise bir miktar metrekare kaybınız olabilir. Ama bugünkü 100 metrekarenin değeri ile metrekare kaybettiğiniz mülk değeri arasında misli misli sizin lehinize bir fark olacak. Örneklemem gerekiyorsa, bugün 100 metrekareniz var 10 lira, yarın 90 metrekareniz var 60 lira. Hangisini tercih edersiniz? Elbette 90 metrekare olsun 60 liralık değeri tercih etmek bu işin mantığıdır. Bu illaki olacak diye değil ama bazı zorunluluklarda bunları da göz önünde bulundurmanız açısından ifade ediyorum. Birlikte olur, birlikte yürürsek bu projeyi hızla hayata geçiririz. Burası yıllardır özlemini çektiğimiz bir merkez olacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.