Altına Dayalı Kira Sertifikası Nedir?

Altına Dayalı Kira Sertifikası Nedir?

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası 2.etap başvuruları başladı. Peki Altına Dayalı Kira Sertifikası nedir? Sistem nasıl işliyor? İşte cevabı...

A+A-

Hazine Müsteşarlığı tarafından, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla başlatılan altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası 2.etap başvuruları bugün başladı. Başvuruları 13 Ekim’e kadar devam edecek. İlk etap başvuruları 2-6 Ekim tarihleri arasında başlayan altına dayalı kira sertifikası 3. etap başvuruları 16-20 Ekim, 4. etap başvuruları ise 23-27 Ekim tarihleri arasında kabul edilecek.

Ziraat Bankası şubelerinden yapılabilecek  altın toplama işlemi 81 il ve 245 ilçede sürecek.  

Altına dayalı kira sertifikası kapsamında külçe altın, cumhuriyet altını, 22 ayar ve 24 ayar altınlar kabul ediliyor. Üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan 22 ayar bilezikler kabul edilmiyor. 

Altınlar külçe halinde saklanıyor.  22 ve 24 ayar takılarda işçilik bedeli dikkate alınmıyor. 

Altınlar altın hesabında tutuluyor. Her bir gram altın karşılığında yatırım hesaplarına bin adet tahvil ya da sertifikası transferi yapılıyor.

Tahvil ya da kira sertifikaları istendiğinde TL’ye çevrilebiliyor. Hesaplardaki senetler, tek seferde en az 1000 adet (1 gram) olarak satılıyor. Bin adetten az senedi kalanlar, tek seferde satabiliyor. 

Anapara ödemesi, son hafta Pazartesi ve Salı günleri yapılamiyor.İlk 3 ay içinde satış yapılırsa yüzde 1.5 masraf düşülüyor. Sertifikalar satılırken güncel altın fiyatı dikkate alınıyor. 

Yatırımcılar dilerlerse vade tarihinden önce tahvil ve altına dayalı kira sertifikalarını devredebiliyor. 

Anapara gram altın olarak ödeniyor. Alınlar ise külçe, cumhuriyet veya çeyrek olarak geri alınıyor. Altın almak istemeyen yatırımcılar ise isterlerse parasını vade sonunda hazinenin mevcut altın tahvili ve ya kira sertifikasına yatırabiliyor. 
 
Vade sonunda yeni ihraca katılım yapabiliyor. Bununla ilgili talepte bulunan yatırımcıların hesaplarına yeni ihraçta kullanılmak üzere talep ettikleri miktar kadar bloke konuluyor.

VERGİ YOK

Altına dayalı tahvil ve altına dayalı kira sertifikalarından elde edilen kazançlar vergilendirilmiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.