Akben: Bankaların Faiz İndirimi Sürmeli!

Akben: Bankaların Faiz İndirimi Sürmeli!

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, faiz indirimi konusunda bankalarla yaptıkları görüşmelerin sonuç vermeye başladığını söyledi. Akben, “Bu konuda mesafe katettik. Bu aşağı doğru bu yönelişin devamını bekliyoruz” dedi.

A+A-

Merkez Bankası'nın yaptığı indirinler ve iş dünyasındang elen çağrılarla geçtiğimiz Ağustos'ta başlayan banka faizlerindeki düşüş yeni bir dalgayla sürüyor. 3 ay önce konut için yapılan faiz indirimi şimdi tüketici, araç ve kart faizlerine yansıtılmaya başlandı. Bankaların peş peşe yaptığı indirimleri Yeni Şafak'a değerlendiren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Türkiye'nin büyümesine katkı sağlayacak bir kredi yapısının oluşturulması için çalıştıklarını ve bunun için bankalarla yaptıkları görüşmelerin olumlu sonuç vermeye başladığını söyledi. Avrupa'nın birçok ülkesinde eksi faiz uygulandığını ve faizlerin çok düşük olduğunu hatırlatan Akben, “Mevduat faizlerinin düşmesi kredi faizlerinde de bir düşüş getirecektir” dedi.

BANKALAR YARIŞA GİRMEMELİ

Düşen faizlerin kredi maliyetlerini aşağı çekilmesini sağlayacağını anlatan Akben, “Büyük mevduat sahiplerinin bu konularda pazarlık yapmadan ülkemizin çıkarlarına hizmet etmesini, bankalarımızın da faiz yarışlarına girmemesini bekliyoruz. Geçen aydan beri bu konuda bir mesafede katettik. Bu düşüşlerin devamını diliyoruz" diye konuştu.

Akbank, konut faizini yüzde 0,90'na kadar çekti. Konut faizini yüzde 0,90'a çeken İş Bankası, taşıt kredilerini sıfır kilometre

araçlarda yüzde 1,18'den yüzde 1,10'a, ihtiyaç kredisi faizini ise yüzde 1,20'den 1,15'e indirdi.

VakıfBank ise, ihtiyaç kredisi faiz oranını yüzde 1.26'dan 1.15'e, taşıt kredisini yüzde 1.15'ten 1.10'a indirdi. Banka, KOBİ'lere sunduğu KOBİDost Kredisi faiz oranını da yüzde 0.98'e düşürdü. Yapı Kredi de hem konut hem ihtiyaç kredisi faizini aşağı çekti. Şekerbank ve TEB ise kredi maliyetlerini düşüren diğer bankalar oldu.

PİYASALARA OLUMLU YANSIR

Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze ise faizlerin aşağı yönlü seyrinin devam edeceğini ve hacim artışı ile marjların dengeleneceğini öngördüklerini ifade etti. Taze, "Ayrıca kaynak tarafında, mevduat faizlerinde ve dışardan borçlanma maliyetlerinde olası aşağı gelmelerin kredi faizlerine çok hızlı bir şekilde yansıtılacağı görüşündeyim” dedi. 12 Ekim'de bankanın kuruluş yıl dönümüne özel başlattıkları kampanyamız kapsamında esnaf ve işletmelere özel oranlarla kredi sağladıklarını anlatan Taze, "KOBİ'lerimize, esnaf ve işletmelerimize verdiğimiz desteği artırarak sürdürüyoruz” diye konuştu.


mehmet ali akben, bddk, konutta faiz indirimi, konut faiz indiriminde ikinci dalga, konut faiz oranlarında ikinci kez indirim

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.