2017'de Gayrimenkule Gelen Vergi İndirimleri!

2017'de Gayrimenkule Gelen Vergi İndirimleri!

2016'da başlatılan “yatırım ortamının iyileştirilmesi” projesi 2017'de devam ediyor. Yeni düzenlemeler, gayrimenkul sektörünü hareketlendirdi. İşte bu yıl sektöre gelen indirimler...

A+A-
2016 ortalarında başlayan siyasi ve ekonomik sıkıntılar, yaşanan global hadiseler sonrasında 2017’de de devam ediyor. Hükümet tarafından, 2016’da yürürlüğe konulan “yatırım ortamının iyileştirilmesi” projesinin 2017’de de devam ettirilmesi zorunlu hale geldi. 2017 Ocak ve Şubat aylarında çıkarılan bazı Kanun, Bakanlar Kurulu Kararları ve Tebliğler ile bazı “geçici teşvik/ destek ve vergi indirimleri” genişletilerek yeni düzenlemelere devam edildi. Yeni düzenlemeler, sıkıntıda olan işletmelere biraz da olsa nefes aldırdı.
 
BAZI DESTEK VE KOLAYLIKLAR 
 
6770 Sayılı Kanun ile getirilen (geçici) bazı teşvik/destek ve kolaylıkları aşağıdaki gibi özetlenebilir. 
 
 
- 2016’da uygulanan asgari ücret işveren sigorta desteği uygulamasına 2017 yılında da devam edilecek. 
 
- Sigorta prim ödemelerinin bir kısmı ertelenecek. 2016 Aralık, 2017 Ocak ve Şubat aylarına ait sigorta prim tutarları, sırasıyla 2017 Ekim, Kasım ve Aralık'ta ödenebilecek. 
 
- Vergi ve sigorta affından yaralanıp taksitlerini aksatanlara, borçlarını 2017 Mayıs ayı sonuna kadar ödeme imkânı sağlandı. Yapılandırmadan yararlandığı halde ödemesini aksatmayan mükelleflerin taksitlerinin ödeme süreleri de dörder ay uzadı. 
 
- Sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden KOBİ birleşmelerinde kurumlar vergisini üç yıl süre ile yüzde 75 indirimli uygulama hakkı getirildi. 
 
- İmalat sanayine yönelik teşvik belgesi kapsamında, asgari 50 milyon TL tutarındaki sabit yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle yüklenilen ancak indirilemeyen KDV’yi iade alma hakkı tanındı.
 
BAZI VERGİ İNDİRİMLERİ 
 
2017/9759 Sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile getirilen (geçici) bazı vergi indirimlerini aşağıdaki gibi özetlenebilir.
 
 
- 30.04.2017 tarihine kadar (bu tarih dâhil) uygulanmak üzere, bazı beyaz eşyada ÖTV sıfırlandı, mobilyada ise bazı ürünlerde KDV oranı yüzde 8’e indirildi. 
 
- Resmi şekilde düzenlenen “gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri” ile “ön ödemeli konut satış sözleşmeleri”nde damga vergisi “0” (sıfır) olarak uygulanacak. 
 
- 150 metrekareyi geçmeyen konut satışlarında; yapı ruhsatı 1/1/2013 ila 31/12/2016 tarihleri arasında alman konut inşaatı projelerinde, üzerine yapıldığı arsanın tespit edilen arsa birim metrekare vergi değeri; 
 
a) 500 ile bin TL (bin Türk Lirası hariç) arasında olan konutların tesliminde KDV oranı yüzde 8, 
 
b) Bin TL ve üzerinde olan konutların tesliminde KDV oranı yüzde 18 olarak uygulanıyor. 
 
- 150 metrekareyi geçmeyen konut satışlarında; yapı ruhsatı 1/1/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) sonra alman konut inşaatı projelerinde, üzerine yapıldığı arsanın tespit edilen arsa birim metrekare vergi değeri; 
 
a) Bin ile iki bin TL (iki bin TL dâhil) arasında olan konutların tesliminde KDV oranı yüzde 8, 
 
b) 2 bin TL’nin üzerinde olan konutların tesliminde KDV oram yüzde 18 olarak uygulanacak. Ancak, yüzde 18 KDV’ye tabi olan konutların 31 Mart 2017 tarihine kadar uygulanan yüzde 8 geçici KDV oram 30 Eylül 2017 olarak uzatılmış olup, yüzde 18 KDV oranına tabi konutların 30 Eylül 2017 tarihine kadar teslimlerinde yüzde. 8 KDV oranı uygulanacak. Getirilen yeni teşvik ve desteklerin çoğu geçici de olsa, 2016’da başlayan ve 2017’de de devam eden olumsuz piyasa koşulları kapsamında getirilen düzenlemelerin işverenlere olumlu katkısı olacak. Ancak, getirilen bu düzenlemelere karşı bazı eleştiriler ve öneriler de devam etmekte. Şöyle ki... 
 
- Sigorta teşvik/desteğine asgari ücret sınırlaması getirilerek, düşük ücret ödeyen veya düşük ücret gösteren işverenleri kapsamakta, buna karşılık yüksek ücret ödeyen veya gösteren işverenleri kapsam dışında tutmakta. 
 
- Bazı sektörlere vergi indirimi ve kolaylığı getirilmesi, kapsam dışında kalan diğer sektörlerin ise tepki veya beklentilerine yol açmakta. 
 
- Vergi affından yararlanan sorunlu mükelleflere ilave kolaylıklar getirilmesine rağmen, sorunsuz/düzgün mükellefler için öngörülen yüzde 5 vergi indirimi olumlu karşılanmakta. Bir öneri; son geçici vergi beyan döneminin kaldırılarak nihai yıllık beyan ile beyan edilmesi sağlanmalı. 2017 yılma mahsus olmak üzere geçici vergilerin 2018’e ertelenmesi veya 2017 için indirimli (yüzde 10) oranında alınması, kalanın ise 2018 Mart ve Nisan ayındaki nihai beyanlarda alınması piyasaları rahatlatacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.