Ev Adresine Göre Deprem Riski Sorgulaması Başladı

Ev Adresine Göre Deprem Riski Sorgulaması Başladı

Deprem haritası elektronik ortama aktarıldı. E-Devlet'in yeni uygulamasıyla vatandaşlar oturduğu evin adresini girerek deprem riskini öğrenebilecek.

A+A-

Soy ağacından sonra deprem sorgulama hizmeti e-devlet üzerinden verilmeye başlandı. Ev adresini girerek deprem riskini görebileceğiniz uygulama başlatıldı. Türkiye'nin hemen her ilini yakından ilgilendiren deprem haritaları tek sorgu ile elimizin altında olacak. Türkiye’nin yenilenen deprem haritası da elektronik ortama aktarıldı. Oturduğu semtin deprem riskini öğrenmek isteyen vatandaşlar, “https://tdth.afad.gov.tr” adresinden koordinat ve adres bilgilerini girerek sorgulama işlemlerini e-devlet üzerinden yapabilecekler.

Diğer taraftan uygulamanın yeni olması ve milyonlarca vatandaşın bir anda yüklenmesi nedeniyle geçtiğimiz aylarda yaşanan sorunların benzeri bu sorgulama ekranı içinde yaşanıyor. Ancak sabah saatleri olmasına rağmen vatandaşın yoğun ilgisinden dolayı ilgili internet sayfası zaman zaman açılmıyor ya da harita açılsa da deprem bilgileri haritaya tam olarak yansımıyor. Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile birlikte hazırlanan yeni haritayla, risk değerlendirmesi sadece fay hattına göre değil, zemin yapısı da göz önünde bulundurularak yapıldı. Riski belirtmek için kullanılan 1., 2. derece şeklindeki sistem kalktı, yerini Avrupa ve Amerika’da yıllardır uygulanan “ivme” yöntemi aldı.

Haritada İstanbul’da tehlikeli yerleri gösteren kırmızı alanlardaki artış dikkat çekti. AFAD Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar, “Yeni haritada artık yerel zemin koşulları da dikkate alınıyor. Kadıköy, Çamlıca, Beykoz civarında zemin sağlam, çünkü ana kayalar var zemininde ama biraz daha kuzeye çıkılınca Şile civarında daha dayanıksız zeminler söz konusu. Fay hattıyla beraber zemin koşulları da dikkate alındığı zaman renklerde bazı değişiklikler yaşandı” dedi. İstanbul’da 1999 yılında yaşanan depremden sonra, adaların içinden kırılmamış bir hat kaldığına dikkat çeken Tatar, bu hatta en yakın kıyı şeridinin koyu kırmızı renkte gösterildiğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.