Emlakçılar Dikkat! Son 3 Gün

Emlakçılar Dikkat! Son 3 Gün

Taşınmaz Ticareti Hakkında yönetmelik kapsamında yapılan değişiklik ile emlak ofislerine yetki belgesi zorunluğu getirildi. 5 eylül çarşamba gününden itibaren yetki belgesi olmayanlar emlak ofisi açamayacak.

A+A-

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te yapılacak düzenlemeyle emlak sektöründe faaliyet gösterecek işletmeler için aranan şartlar belirlendi. Bu kapsamda, 5 Eylül’den itibaren belgesiz emlak işletmelerine ruhsat verilmeyecek. 

5 Eylül'den itibaren

İşletmeler, yetki belgesi için gereken belgelerle birlikte Ticaret Bakanlığı il müdürlüklerine başvuru yapacak. Yetki belgesi, işletmenin bulunduğu yerdeki il müdürlüğü tarafından, oluşturulacak bilgi sistemi üzerinden verilip, yenilenip, iptal edilecek. Emlakçılar için yeni düzenleme 5 Eylül'de hayata geçecek.

5 yıl süreyle geçerli

İşletmenin herkes tarafından kolaylıkla görülebilen bir yerine asılacak yetki belgesinin geçerlilik süresi 5 yıl olacak. Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, konu ile ilgili açıklamada bulundu. Taylan, il müdürlüklerinin yetki belgesi vermek için gereken altyapıyı hazırlaması ve bilgi sistemini kurması gerektiğini vurguladı. Emlak işletmeleri için 5 Eylül’den sonra yetki belgesi zorunluluğunun başladığını hatırlatan Taylan, yetki belgesi almak için de 30 metrekarelik işletmeye sahip olma, meslek odası kaydı, vergi mükellefi olma ve eğitim gibi şartlar getirildiğini açıkladı. Taylan, mevcut emlak işletmelerinin ise metrekare ve eğitim gibi bazı şartlardan muaf tutulduğunu söyledi.

Emlakçılığa çözüm getirilmeli

Her önüne gelenin emlakçı olmayı istediğini dile getiren Taylan, “Mevcut emlakçılara çeki düzen getirilirken, temel sıkıntı olan bu işi kaçak yapanlara çözüm getirilmiyor” diye konuştu. 

Emlakçılıkta haksız rekabet 

Yönetmelikteki bazı hükümleri değiştirmek istediklerini aktaran Taylan, sadece emlak danışmanlığına ait NACE koduyla kayıtlı işletmelerin bu işi yapmasının sağlanması gerektiğini belirtti. Her meslek kolundan kaydı olanların yetki belgesi alabileceğini vurgulayan Taylan, bu durumun da emlak danışmanlarının sayısını artıracağına ve haksız rekabet yaratacağını belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.