Emlakçılar 3+3 İstiyor!

Emlakçılar 3+3 İstiyor!

Emlakçılık sektörünün 81 ildeki temsilcileri, yeni emlakçılık yasası taslağında yer alan alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranının satış bedelinin yüzde 3'ünden fazla olmaz maddesinde değişiklik istedi. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut

A+A-

Emlak sektöründeki 18 oda, 24 dernek ve 81 ticaret odasından temsilcileri Antalya’daki zirvede Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği taslağını değerlendirdi. Yol haritası niteliğinde olan yönetmelikte, emlakçıların haklarını daha iyi koruyabilmek adına değişiklikler talep ettiklerini ifade eden Güleroğlu bu nedenle tüm Türkiye’deki emlakçılar odaları, dernekler ve ticaret odalarının temsilcileriyle toplantı yaptıklarını dile getirdi. Toplantılar sonunda ortak bir metinde karar kıldıklarını ve bu metni bakanlığa gönderdiklerini ifade eden Güleroğlu “Bakanlığın bazı komisyon oranları, çalışma işleyişleri, odaların durumları ve mevzuatları ile ilgili Gümrük Ticaret İl Müdürlüklerinin yetkili kılınacağı konusunda bir taslak hazırlandı. Bizler de tüm Türkiye’deki emlakçılar odaları ve ticaret odaları temsilcileriyle bir toplantı yaptık. Antalya’da yaptığımız toplantıyla karar metinlerini onaylayarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığına teslim ettik. Bakanlık konuyla ilgili Türkiye’deki 18 oda 24 dernek ve 81 ticaret odasının taleplerini değerlendirerek taslak değişikliğine gidebilir. İsteğimiz bu taslak metindeki değişikliklerin gerçekleşmesi” dedi.



“Revizyon talebini gerekçeleriyle ilettik”

Taslakta  emlakçıların komisyon oranlarında düşüş bulunduğunu ve mesleği icra edecek kişilerde üniversite mezuniyeti zorunluluğu arandığını belirten Güleroğlu bu konuda yapılmasını istedikleri değişiklikleri gerekçeleriyle anlattıklarını ifade etti.  Güleroğlu “Bu taslak yürürlüğe girdiği andan itibaren emlakçıların bazı haklarının da korunması gereği ortaya çıktı. Daha önce mesleği yapanlarda üniversite mezuniyeti aranıyordu. Bu konuda bir değişiklik yapılarak lise düzeyine indirildi. Yasa yürürlüğe girdikten sonra oda sicil ve  vergi kaydı olan kişiler lise mezuniyet şartı aranmadan bu işi yapmaya devam edecekler. Komisyon oranlarını da yüzde 3+KDV alıcıdan, yüzde 3+KDV satıcıdan olmak üzere revize ettik. İşleyişlerde odaların daha aktif olmaları ve bakanlıklara bağlı il müdürlüklerinin onay mercii olarak hareket etmeleri konusunda taleplerimizi ilettik. Şimdi de bu taleplerimizin revize edilmesiyle yasa ve yönetmeliklerin yürürlüğe girmesini bekliyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.