Emlak Vergisi Ödemeleri Bugün Sona Erdi

Emlak Vergisi Ödemeleri Bugün Sona Erdi

Emlak Vergisi ödemeleri 1. taksit ödemeleri 31 mayıs (bugün) itibariyle sona erdi.

A+A-

Türkiye sınırları içerisinde yer alan gayrimenkullerin 1319 sayılı Kanun hükümlerine tabi olduğu emlak vergisi, senede iki eşit taksit halinde ödeniyor.   Emlak vergisi 1. taksit ödemeleri bugün sona erdi.

Mayıs ve Kasım aylarında iki taksit halinde ödenebilen vergiden bazı kişiler muaf olabiliyorlar. Yasaya göre; işsizler, emekli maaşıyla geçinenler (dul ve yetimleri dahil), ev hanımları, geliri olmayanlar, gazi ve şehitlerin dul, yetimleri vergi ödemiyor. 

Sıfır vergiden faydalanmak için evin brüt 200 metrekareyi aşmaması ve sadece bir konutun olması şartı yer alıyor. Buna rağmen vergi borcu çıkarılan veya vergi ödeyen milyonlarca vatandaş var. Bunun önüne geçmek tabiki de mümkün. Vergi muafiyetinden faydalanmak için mutlaka belediyeye başvurup ‘vergi muafiyeti formu doldurup’ bizzat başvuru yapılması gerekiyor. 

İADESİNİ İSTEYİN

Bilmeden emlak vergisi ödeyen emekliler, ev hanımları, işsizler, engelliler, gaziler, şehit dul ve yetimleri; yersiz ödemenin iadesi için belediyelere itiraz ederek geriye dönük 5 yıllık emlak vergisini isteme hakı bulunuyor. 

NASIL HESAPLANIYOR?

Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak belirtiliyor.

Arsa ve arazilerde ise; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile hesaplanıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum