Ekonomi Üniversitesi'nin 200 Dönümlük Arazisi İmar Komisyonundan Geçti

Ekonomi Üniversitesi'nin 200 Dönümlük Arazisi İmar Komisyonundan Geçti

İZTO başkanı Ekrem Demirtaş'ın mütevelli heyeti başkanı olduğu Ekonomi Üniversitesi'ne ait arazinin üniversite alanı imarı büyükşehir imar komisyonuna geldi. Ekonomi Üniversitesi 224 bin inşaat alanı istedi, belediye 150 bin metrekare verdi.

A+A-

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ı yıllar önce karşı karşıya getiren Güzelbahçe’deki İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne ait arazi yeniden gündeme geldi. Başkan Kocaoğlu’nun 10 yıl önce “örtünün altında ne var” diyerek sert çıktığı üniversite planı o dönem tartışmalara neden olmuştu.

KOMİSYONDA TARTIŞMA ÇIKTI

Demirtaş’ın mütevelli heyet başkanı olduğu İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin mülkiyetinde bulunan Güzelbahçe Yaka Mahallesi’ndeki arazinin yeni planı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bayındırlık ve İmar Komisyonu’na geldi. Komisyonda konu üzerinde yapılan görüşmeler sürerken tartışma çıktı. AK Partili üyeler, üniversitenin yeni planına karşı çıkarken ret oyu kullandı.

ÜNİVERSİTE 224 BİN METREKARE İSTEDİ, BELEDİYE 150 BİN METREKARE VERDİ

Yeni plana göre, imar planlarında 200 bin metrekareye yaklaşan arazide planlama yapan Ekonomi Üniversitesi 224 bin metrekare inşaat talebinde bulundu. Güzelbahçe Belediyesi’nden geçerek Büyükşehir’e gelen son planda inşaat 150 bin metrekareye düşürüldü. Üniversitenin 1/1000 ölçekli nazım imar planı komisyon kararının ardından belediye meclisinde de onaylanarak yürürlüğe girecek.

EKREM DEMİRTAŞ'IN NE AYRICALIĞI VAR?

Komisyonun AK Partili Meclis Üyesi Mimar Ali Kökoğuz imar planına tepki gösterdi. Kökoğuz, “İzmir’de sıradan bir vatandaş arazisini planlarken bu isimden en az yüzde 40 kamuya terk alınıyor. Yüzde 50-60’a kadar çıkan yerler var. Bu durum, arazinin büyük bölümünün şahsın elinden gitmesi demek. Ve kamusal alana yani yola, camiye, okula ayrılması anlamına geliyor. Ekrem Demirtaş’ın teklifinde ise çok yüksek bir imar hakkı var. Ne bir sosyal donatı alanı ne de bir kamusal alan ise bulunmuyor. Böyle bir mantık olmaz. Tam 200 bin metrekare arazide yüzde 14 zayiat mı olur. Bu rakam çok düşük. Ekrem Demirtaş’ın ne ayrıcalığı var? Bunu açıklasınlar. Ne özelliği var da imar planlarında tarla, zeytinlik olan yerler üniversite olarak planlanırken yüksek rantlar sağlanıyor. Bu konu meclise geldiğinde de gereken açıklamayı yapacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.