Demir Fiyatları Çakıldı!

Demir Fiyatları Çakıldı!

Türkiye'de inşaat demiri fiyatlarında haftabaşından beri hızlı bir düşüş yaşanıyor. 2 bin 870 liraya kadar yükselen fiyatlar bugün itibariyle 2 bin 700 TL'ye kadar düştü. Fiyatlarının düşününde Çin'nin etkisi büyük.

A+A-

İnşaat demiri fiyatlarında sektörü sevindirecek gelişmeler yaşanıyor. Son 2 yıldır yüzde 150'den fazla zamlanan demir fiyatları son bir haftada çok ciddi bir düşüş yaşadı. Demir fiyatları 2 bin 870 liradan 2 bin 700 liraya kadar düştü. 

DEMİR FİYATLARI NEDEN DÜŞTÜ?

Demir piyasası en belirleyici ülke olan Çin'deki hareketlenme tüm dünya piyasasını etkiledi. Çin'de hem cevher hem de hurda fiyatlarında düşüş olunca dünya genelinde demir fiyatlarında bir düşüş gözlemlendi. Yurt dışında Demir cevheri ve hurda fiyatları düşünce Türkiye'de fiyatlar düştü. 

TÜRKİYE'DEKİ FABRİKALAR 20 GÜNDÜR HURDA ALMIYOR

Demir fiyatlarında bir düşüş beklentisi içerisinde olan fabrikaların 20 gündür yurt dışından hurda ithal etmedikleri ve indirim bekledikleri öğrenildi. Bu hafta itibariyle hurdanın ton fiyatları 375 dolardan 355 dolara düştü. Hurdadaki 20 dolarlık düşüş iç piyasayı kur farkından dolayı 80 TL olarak yansıyor.

ÇİN'DE YÜZDE 80, TÜRKİYE'DE YÜZDE 10

Çin'in dünya piyasasında belirleyici olmasının en büyük nedeni üretiminin yüzde 80'ini demir cevheriyle, yüzde 20'sini hurda ile gerçekleştiriyor. Türkiye'de üretimin yüzde 90'a yakını hurda ile yapılıyor. Sadece Karabük demir çelik fabrikası yüzde toplam üretimin yüzde 10-15'i kadar cevher ile üretim yapılabiliyor. 

Zübeyit Garip/ İnşaat Deryası

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.