Büyüyebilir Kamu Binaları İnşa Edilecek!

Büyüyebilir Kamu Binaları İnşa Edilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şehir merkezlerinde ve taşrada inşa edilen kamu hizmet binalarının inşaatı ile ilgili standartları açıkladı. Bakanlığın açıkladığı standartlara göre kamu binaları modüler olacak ve büyütülebilecek.

A+A-

Çalışmayla daha enerji etkin kamu binaları elde edilmesi planlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan ve Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’yle Resmi Gazete’de yayımlanan “Kamu Binaları Standartları Rehberi” bakanlığın internet sitesinde yer aldı. 

Düzenleme ile birlikte, bina maliyetlerinin düşürülmesi, binalarda enerji verimliliği kriterlerine uygunluk şartı aranması ve cari giderlerin asgari  düzeyde tutulması, böylece fonksiyonu gereği ihtiyaçlarını rasyonel maliyetle karşılayan, gerek yapımı, gerekse işletme esnasında tasarruf sağlayan yapılaşma amaçlanıyor.

Ayrıca arsaya özel, maliyetsiz, güneş, rüzgar ve benzeri iklimsel özelliklerin azami ölçüde dikkate alındığı tasarım stratejileri kullanılarak  yapılan mimari projelerle daha enerji etkin kamu binaları elde edilmesi hedefleniyor. 

Mümkünse modüler

Rehberde, kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatlarınca yeni yapılacak veya yaptırılacak kamu idari hizmet binalarında dikkate alınması gereken genel ilke, esas ve standartların tespit edilmesi, kiralama ve satın almalarda ise kullanıma ilişkin brüt alanların belirlenmesine ilişkin hükümlere yer verildi. 

Buna göre, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na göre genel yönetim kapsamında yer alan kurum ve kuruluşların merkez ve taşra teşkilatlarına ait yeni yapılacak tüm kamu idari hizmet binalarında söz konusu rehber esas olarak yapılabilecek.

Kamu binaları tasarlanırken “büyüyebilir” olmasına dikkat edilecek. Bu kapsamda ilk aşamada, binanın araziye yerleşiminin büyümeye (mümkünse modüler büyüyebilir) müsaade eder şekilde olması, olası büyümenin gerçekleşeceği alanın belirlenmesi olacak.

Konum güneşe göre seçilecek

Kamu idari hizmet binalarının mimari projesinde getirilecek pasif çözümlerle ısıtma ve soğutma yüklerinin azaltılması esas alınacak. Bu nedenle düşük maliyetli, enerji etkin tasarım için öncelikle proje başlangıç aşamasında binanın güneşe göre konumlandırılması ve şekillendirilmesi gerekecek. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.