Batı Prefabrik Bin 200 Tesisin İnşaatını Tamamladı

Batı Prefabrik Bin 200 Tesisin İnşaatını Tamamladı

İnşaat sektöründe 22. yılını kutlayan Batı Prefabrik, bugüne kadar başta endüstri yapıları olmak üzere alış veriş merkezi, tarımsal yapılar ve turizm ile eğitim yapıları gibi bin 200 tesisin inşaatını tamamladı.

A+A-

Halen taahhütlerinde devam eden 24 farklı inşaat projesinin bulunduğunu belirten Batı Prefabrik Genel Müdürü Erdem Çotur, prefabrik betonarme ile daha kaliteli, daha hızlı, daha ekonomik yapıların üretildiğini söyledi.

Avrupa'da prefabrik betonarme yapı sistemlerinin, betonarme üst yapı sistemlerinde kullanım oranının yüzde 58, Amerika'da yüzde 60, Kanada'da iyüzde 64'ü bulduğunu Türkiye'de ise bu oranın henüz yüzde 4'ün bile üzerinde olmadığına dikkat çeken Çotur, Türkiye'nin “kaliteli yapılaşma, zamandan tasarruf, uzun ömürlülük, düşük maliyet” gibi avantajlara sırt çevirme lüksünün olamayacağını söyledi. Türkiye Prefabrik Birliği Yönetim Kurulu Üyesi de olan Çotur, prefabrik betonarme ile yapıların tamamen endüstri ortamında denetime tabi olarak üretildiğini, şantiye şartlarının güvenlik risklerinin en aza indirildiğini, çevreye verilen rahatsızlığın en kısa sürede tutulduğunu belirtti.

İnşaat süresi kısalıyor

Türkiye'de çok katlı binaların tamamlanma süresi ortalama 36 ay olduğunu, daha sonra ise bu binaların kiralama ya da satış sürecinin başladığını ifade eden Çotur, “Eğer siz bu 36 aylık süreci bir yıl erkene çekerseniz müthiş bir olaya imza atmış olur, 12 ay fazladan kira getirisi elde edilmesini sağlarsınız. Bunu Kuşadası'nda inşa ettiğimiz 32 bin metrekarelik alış veriş merkezinde yaptık. Proje planına göre 2014 yılının mayıs ayında tamamlanacak olan inşaatı prefabrik betonarme yapı sistemlerini kullanarak 2013 yılı mayıs ayında tamamlanabilir hale getirdik. 32 bin metrekare kiralanabilir bir alanın bir yıl erken tamamlanması, oldukça önemli bir ekonomik kazanımdır” dedi.


Prefabrik Betonarme cephe sistemi daha avantajlı

Prefabrik betonarme cephe sistemlerinin, yapıların işletim süreçlerinde ayrı bir kazanç sağladığını söyleyen Çotur şöyle devam etti:
“Özellikle ısı yalıtım performansı yapıların yaşam süreleri boyunca iklimlendirme maliyetlerini direkt olarak belirler. Cephe sistemlerindeki geleneksel metotlarda, tuğla veya benzeri elemanlarla oluşturulmuş sıvalı yüzeyler ile bunların üzerine çoğunlukla ithal ürünlere dayalı mimari yapı elemanlarının kullanıldığı giydirme sistemleri kullanılıyor. Oysa prekast cephe sistemleri ile geleneksel sistemler arasında çok önemli bir fark var. Prefabrik betonarme sistemleri, İnşa süreci, ekonomik ömür ve yalıtım kapasiteleri konusunda açık ara önde”

Türkiye her yıl 4 Milyar Dolar kaybediyor

Yapı cephelerindeki bakım ve yenileme işleri için Türkiye'nin yılda yaklaşık 4 Milyar Dolar kaybettiğine dikkat çeken Çotur, “Oysa hem kurulumu çok kısa sürede tamamlanan hem de yapı ömrü kadar uzun ömürlü olan ve dolayısıyla da bakım ihtiyacını asgariye indiren ayrıca ısı yalıtım kapasitesinde ve yanmazlık sınıfında en üst düzeydeki prefabrik betonarme cepheleri kullanarak bu kaybı azaltmak mümkün” diye konuştu. Prefabrik betonarme cephe sistemleri üzerine yapacakları yatırım için son iki yıldır teknoloji araştırma ve tasarım geliştirme çalışmalarını yürüttüklerini söyleyen “Bu değerli çabaların sonucunda ortaya çıkacak ürün ve sistemlerin sektöre arzı yakın gelecekte gündemimizde olacak” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.