Antalya'nın 4.5 Milyar Liralık 11 Dev Projesi

Antalya'nın 4.5 Milyar Liralık 11 Dev Projesi

Bu yıl 9'uncusu Antalya'da gerçekleşen Gelişen Kentler Zirvesi'nde konuşan Antalya Büyükşehir Belediye başkanı Menderes Türel kentteki milyarlık projeleri anlatarak yatırımcılara davette bulundu.

A+A-

GYODER tarafından düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi’nin 9’uncu Antalya’da düzenlendi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı işbirliği ile gerçekleşen zirveye GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas’ın yanı sıra sektörün birçok temsilcisi, yatırımcıları ve uzmanları katıldı.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR BAŞARI İÇİN TEŞVİKLER DEVAM ETMELİ”
Açılış konuşmasını yapan GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, sektörün 2017’yi 1 milyon 400 bin konut satışı ile yeni bir rekor ile kapatacağını söyledi. 2016’de de hain darbe girişimine rağmen 2015’i geride bıraktıklarını belirten Yetgin, bu başarının sürdürülebilir olması için 30 Eylül’de sona eren vergisel teşvikler de dahil devlet teşviklerinin devam etmesi gerekiyor dedi.

Antalya Büşükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise Antalya’nın ekonomik potansiyeline  dikkat çekti. Antalya’nın Türkiye’nin en hızlı gelişen şehirlerinden olduğunu belirten Türel, Antalya, Türkiye ekonomisinin üzerindeki yükün yarısını alabilecek güce sahip dedi.

Şehre kimlik kazandıracak yeni projelere önem verdiklerini belirten Türel, Antalya’nın 11 mega projeye ev sahipliği yaptığını söyledi.

PEŞİN HÜKÜMLER BİZİ YAVAŞLATIYOR
Yeni projelere karşı yanlış hükümler yürütüldüğünü ifade eden Türel, “Projeler için çok yanlış hükümler yürütülüyor. Bizi geciktiriyor. Örneğin Antalya’ya yaptığımız stadyum 2016 yılında bitmiş olacaktı. Neymiş, ‘kent merkezlerinde büyük projeler olmazmış.’ Halbuki,  Kore, Çin gibi ülkelerde şehrin içine taşınmaya başladık. Bu vizyonsuzluk  Antalya’ya yıllar kaybettirdi. Peşin hükümler yüzünden rakiplerimiz koşarken biz yaya kaldık.. Bu peşin hükümlerden kurtulmak için bu projeler halka iyi anlatılmalı” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK DÖNÜŞÜMÜ
Kentsel dönüşümü de geç kaldıkları bir alan olarak gören Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, “2014’te Antalya’da kentsel dönüşüm yoktu. İnsanlar dönüşümü evler yıkılacak yerine AVM yapılacak şeklinde algılıyordu. Şimdi Kepez Santral dönüşümü başlatıyoruz. Bu, klasik kentsel dönüşümün ötesine gidecek ve Antalya’ya yeni bir kimlik kazandıracak. Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi. Çünkü sıfır problem, yargıda bir sorun yok. 3 bin 200 hak sahibine 5 bin konutla bu yapıyı Antalya’ya kazandırıyoruz. İbadet yerinden hastanesine kadar bir şehir projesi. Başta bunu izah ettiğimizde vatandaştan büyük tepki gördük, ancak anlattıkça kabul gördü. Vatandaşa gittiğimizde, ‘Aman bizi müteahhitle karşı karşıya getirme’, müteahhide gittiğimizde ‘aman bizi vatandaşla karşı karşıya getirme, belediye arada sigorta olsun’ dediler” diye konuştu.

ANTALYA ‘DA KONUT FİYATLARI HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL
Antalya’da konut fiyatlarının hak ettiği yerde olmadığını belirten Türel, “Antalya Tüik verilerine göre Türkiye’de konut satışında 4., yabancıya konut satışında ise 2.sırada yer alıyor. Antalya’nın Paris’ten, Barcelona ve Miami’den bir eksiği yok. Ama konut fiyatları hala hak ettiği yerde değil” diye konuştu.

DÜNYADA DÖRDÜNCÜ
Antalya’nın  turizm potansiyeline değinen  Menderes Türel, Antalya’nın dünyada yerli ve yabancı ziyaretçinin en çok geldiği yerler içerisinde dördüncü sırada yer aldığını söyledi. Antalya’nın yeni mega projelerle bu potansiyelini daha artıracağını vurgulayan Türel, “Turizmde her şey dahil diyoruz, fiyatlarımız düşük diyoruz ama bu yıl villasını, geceliği binlerce dolardan 4-5 ay satmış tatil köylerimiz, otellerimiz var. Bir geceliği 10 bin dolardan satılan villaları görmeyenler, Antalya’da turizmin ucuz olduğuna inanıyorlar. Bir vizyon koyarsanız bunun karşılığını buluyorlar.” İfadesinde bulundu.

ANTALYA’NIN MEGA PROJELERİ VE YATIRIM DEĞERLERİ
-Boğaçay Projesi                                      ( 1 milyar 205 milyon TL)
-Marina (215 milyon TL)
-Kruvaziyer ve Yat Limanı                         ( 905 milyon 625 bin TL)
-Tema Park alanı                                   (  665 milyon TL)
-Film Stüdyosu                                     (  180 milyon TL)
-Taşkın önleme                                    (90 milyon TL)
-Konyaaltı Sahil                                     ( 65 ve 75 milyon TL)
-Tünektepe ve Teleferik                        ( 140 milyon TL)
-Antalya Camii ve Türk İslam Müzesi      (178 milyon 941 bin TL)
-Kepezaltı kentsel dönüşüm   projesi         (1 milyon 319 bin metrekare)
-Balbey kentsel yenileme projesi           ( 158 bin metrekarelik alan)
-Doğu Garajı ve ticaret merkezi             ( 28 milyon TL)
-Güneş enerjisi projesi                          ( 8.5 milyon TL)
-Kızıllı Katı Atık projesi                          (  600 milyon TL)

 

ANTALYA YATIRIM RAPORU
-Şehrin 19 ilçesinde doğal SİT alanı bulunuyor
-2.3 milyon nüfusla en kalabalık 5. şehir
-Kentte bugün 54 bin 755 yabancı kişi yaşıyor
-Aldığı göç 79 bin 203, verdiği 73 bin 119 kişi
-Yaş ortalaması yüzde 31.66, okuma yüzde 97.44
-İhracatın yüzde 67, ithalatın yüzde 60’ı AB’ye
-En fazla ihracat Almanya, Çin ve İran’a yapılıyor
-Ağırlıklı ihracat madencilik ve yaş sebze-meyve
-25.3 milyon turistin yüzde 23’ü Antalya’da kalıyor
-İstanbul’dan sonra en çok turist alan ikinci şehir
-Antalya’ya bu yıl 9.4 milyon turist giriş gerçekleştirdi
-Konut satışında İstanbul’dan sonra ikinci sırada
-En çok 10 milyar lirayla tarım kredisi kullanıldı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.